To so počele že naše babice in tudi že njihove babice. Zakaj ne bi tega počeli še mi? Nad trendom fermentiranja niso navdušeni le tisti, ki bi radi živeli vegansko. Zelenjavo lahko preprosto fermentiramo kar doma. Toda kaj natanko se zgodi pri fermentaciji?

Fermentiranje: mlečnokislinske bakterije so veganske!

Na kratko povedano je fermentiranje pretvorba snovi, ki jo povzročajo bakterije, glive in encimi. S tem postopkom nastanejo med drugim kisline, ki konzervirajo živila. Ker v preteklosti niso imeli zamrzovalnikov, je bilo treba najti druge načine za podaljšanje obstojnosti poletnih pridelkov tudi pozimi. Med najbolj priljubljenimi primeri fermentiranih živil je zagotovo kislo zelje.

Fermentiranje pa ni namenjeno zgolj podaljšanju obstojnosti – nekaterih živil brez vrenja sploh ne bi bilo: brez mlečnokislinskih bakterij, denimo, ne bi bilo sira in jogurta. Tudi kruh iz kislega testa dobi svoj okus zaradi mlečnokislinskega vrenja. A mlečnokislinske bakterije so veganske, s kravjim mlekom nimajo prav nobene zveze!

Celo drugod po svetu se fermentira: najljubša jed Korejcev, kimči, namreč prav tako nastane s pomočjo fermentacije. V nadaljevanju vam predstavljamo naš recept za kimči, ki ga lahko preizkusite tudi, če ste začetniki. Kajti najbolj običajno in hkrati najpreprostejše živilo za domače fermentiranje je pač zelenjava.

To se zgodi pri tradicionalnem konzerviranju

Kisline, ki nastanejo pri fermentaciji, imajo pomembno nalogo, zaradi katere je fermentiranje nekaj tako posebnega: Škodljive bakterije, zaradi katerih bi se živila lahko pokvarila, nimajo nobenih možnosti! Kisline jih namreč uničijo. Fermentiranega živila potem škodljivci ne morejo več napasti.