Active Beauty
Kateri so simptomi celiakije? Vprašali smo strokovnjakinjo
Besedilo: Eva Terler

Zdravo črevesje

Kateri so simptomi celiakije? Vprašali smo strokovnjakinjo

Mnogi s simptomi celiakije so obupani in se sprašujejo, kaj sploh lahko jedo. Veliko pa se jih tudi sprašuje o diagnozi celiakije – razlog je v tem, da se mnogi ne soočajo s tipičnimi simptomi, kot sta driska in bolečine v trebuhu. Spodaj z vami delimo vse o simptomih celiakije.

Vse o celiakiji

Strokovnjakinja Eva Terler, iz avstrijskega združenja za celiakijo, je odgovorila na naša številna vprašanja o celiakiji in znakih celiakije.

1. Kaj je celiakija?

Celiakija je bolezen tankega črevesa. Gre za doživljenjsko preobčutljivost na beljakovino gluten, ki jo vsebujejo pšenica, rž, ječmen ter njihovi derivati in križanci, na primer pira, zelena pira, pšenica, kamut, enozrnica in dvozrnica. Ta intoleranca poškoduje sluznico tankega črevesa in uniči črevesne resice, ki so zelo pomembne za absorpcijo hranilnih snovi iz hrane v kri. Posledično telo ni dovolj preskrbljeno s hranilnimi snovmi, pojavijo pa se tudi simptomi pomanjkanja in prebavne motnje.

2. Kakšna je razlika med celiakijo in intoleranco na gluten?

Verjetno imate v mislih občutljivost na pšenico. To je trenutno diagnoza izključenosti. Celiakijo in alergijo na pšenico je treba izključiti. Biomarkerji za to diagnozo še niso na voljo, vzrok pa verjetno ni gluten, ampak so to inhibitorji amilaze tripsina (ATI) v žitu, ki lahko sprožijo prebavne težave, pa tudi veliko več simptomov zunaj črevesja, npr. glavobole, bolečine v sklepih, kožne izpuščaje, možgansko meglo, depresijo itd.

3. Je celiakija lahko nevarna?

Ne, tega ne moremo reči. Toda neupoštevanje brezglutenske diete lahko zaradi pomanjkanja hranilnih snovi privede do drugih bolezni, kot sta slabokrvnost, osteoporoza itd. Po drugi strani pa je tveganje za nastanek raka tankega črevesa ob neupoštevanju brezglutenske diete po zadnjih raziskavah precej majhno.

4. Kateri so tipični simptomi celiakije?

Tipični simptomi, kot sta driska in izguba telesne teže, so dandanes redki (celo pri majhnih otrocih), dve tretjini bolnikov pa sploh nima oziroma ima le blage gastrointestinalne simptome. Najpogostejši simptomi celiakije so napenjanje, neredno izločanje blata, bolečine v trebuhu, bolečine v mišicah, sklepih, glavoboli itd. Pri otrocih lahko pride do zaostajanja v rasti ali pa do izgube telesne teže. Mnogi bolniki imajo težave tudi s pomanjkanjem železa ali mineralov. Ker so simptomi zelo raznoliki, je za postavitev diagnoze pogosto potrebno daljše časovno obdobje.

5. Sumite, da imate celiakijo in ne veste na koga se obrniti?

Najbolje se je posvetovati z internistom – gastroenterologom. Najprej je treba v krvi določiti za celiakijo specifična protitelesa – protitelesa proti transglutaminazi in skupno raven imunoglobulina A (IGA). Če so ti pozitivni, je treba za potrditev diagnoze pri odraslih opraviti gastroskopijo z biopsijo tankega črevesa. Z vzorci sluznice tankega črevesa se ugotovi, ali je pri celiakiji prisotna tipična vilozna atrofija. Pri otrocih se gastroskopija pod določenimi merili lahko opusti.

Zelo pomembno je, da pred preiskavami niste na brezglutenski dieti, saj so zaradi tega rezultati preiskav lahko nejasni.

6. Kako se prehranjevati, če imamo diagnosticirano celiakijo?

Poškodovano črevo se s pomočjo stroge brezglutenske prehrane ponovno obnovi, z upoštevanjem brezglutenske diete pa ozdravimo – vendar ob upoštevanju, da se te diete držimo celo življenje. Zelo pomembno je, da ves čas jemo certificirane brezglutenske izdelke – npr. moko, kruh, pecivo, testenine oz. vse brezglutenske nadomestke. Certificiranje namreč poteka v skladu s podrobnimi smernicami (standard AOECS), živila in izdelke pa prepoznamo po mednarodnem simbolu »brez glutena« z ustrezno registrsko številko. Veliko izbiro brezglutenskih izdelkov boste našli tudi v dm prodajalnah in dm spletni trgovini – za vsak izdelek, ki vsebuje gluten, boste namreč našli tudi izdelek brez glutena. Prav tako je na voljo vedno več polnozrnatih oz. ekoloških izdelkov brez glutena.


Mednarodni simbol »brez glutena« za certificirana živila brez glutena

7. Ali v Sloveniji obstajajo združenja, namenjena bolnikom s celiakijo?

Seveda, Slovensko društvo za celiakijo že 30 let pomaga otrokom in odraslim bolnikom s celiakijo na področju celotne Slovenije. Organizirano je po podružnicah, kar članom omogoča lažjo dostopnost in jim približa dejavnosti, ki jih društvo organizira.

8. Kaj svetujemo osebam s celiakijo?

Pomembno je, da si v primeru diagnoze pridobite točne informacije o klinični sliki in vseživljenjski brezglutenski dieti. Nadvse pomembno pa je seveda tudi, da se zavedate, da niste sami in da se vedno več ljudi sooča z enakimi težavami. Na srečo je vedno več ozaveščanja na temo celiakije, veliko spletnih izobraževalnih vsebin ali informacij na družbenih omrežjih in posledično tudi večja ponudba izdelkov. Seveda, pa se lahko posvetujete tudi z osebnim zdravnikom ali specialistom.