Pet razlogov, zakaj nam hrana, ki pogreje dušo in telo pozimi dene tako dobro

1. Daje nam moč za ves dan

Če vas zazebe že ob misli, da stopite izpod tople odeje v mrzlo jutro, bi morali malo premisliti o svoji jutranji rutini, natančneje o svojem zajtrku. V skladu s tradicionalno kitajsko medicino in ajurvedo naj bi nas ovsena ali prosena kaša, začinjena s cimetom in kurkumo, po vrhu pa dodani oreščki in kapljica medu, pogrela za nekaj ur. Če si boste tudi ob večerih privoščili nekaj slastnega, na primer okusen kari v zimski različici, boste zagotovo spali kot dojenček.

2. Osrečuje nas

S hrano za dušo, kot so pisani kariji, smo lahko pozimi veliko bolje razpoloženi. Če mraz slabo vpliva na vas, vam bo dobro dela hrana za dušo, ki bo pogrela vaše telo in vam med drugim zagotovila dovolj aminokisline triptofan, ki je pomembna za tvorbo hormona sreče serotonina. Mesojedci ga lahko najdejo v divjačini, govedini in piščancu, vegani pa v kakavu, ovsenih kosmičih in oreščkih. Triptofanu na poti do možganov najbolje pomaga z ogljikovimi hidrati bogata hrana, kot je sladki krompir ali buča.

3. Krepi naš živčni sistem

Če ste na robu z živci, globoko vdihnite; ostanite mirni in si privoščite slasten kari. Ne le, da vas zaradi hrane, ki pogreje dušo, ne bo zeblo, z njo boste odgnali tudi stres in nervozo. Številna živila, ki pogrejejo, so po mnenju tradicionalne kitajske medicine polna hranil, kot so vitamini skupine B, magnezij in kalij, ki pozitivno vplivajo na naš živčni sistem. To so oreščki, ovsena kaša, stročnice in kuhana zelena zelenjava. Med zelenjavo, ki vsebuje pomembna hranila, spadata tudi zelje in brokoli, pri mesu pa sta to govedina in svinjina.

4. Krepi imunski sistem

Če vam ni dovolj termofor pod odejo, so za vaš imunski sistem neprecenljivi vroč čaj, vrela juha in pekoče jedi. Najbolj pomembno je, da se odpoveste presni hrani in jogurtom. Namesto tega uživajte kuhano ali ocvrto hrano oz. hrano, pripravljeno na sopari. Prigrizki, ki vas bodo pogreli, so suho sadje, kostanj in oreščki.

5. Uničuje patogene

Sestavine, kot so ingver, česen, hren, wasabi, ali začimbe, kot je čili, zaradi vsebovanih eteričnih olj in drugih sekundarnih rastlinskih spojin v kali zatrejo marsikatero okužbo. . Čeprav se tega premalokrat zavedamo, nam pogosto neopazno pomagajo v obdobju prehladov.