Active Beauty
Buda Bowl (Buda skleda): pazimo na svojo prehrano
Besedilo: Anna Theresa Lohninger

Srečni Buda

Buda Bowl (Buda skleda): pazimo na svojo prehrano

Pisana skleda, polna vitaminov in hranil, ki se ji ne boste mogli upreti: Buda skleda oz. angleško Buddha Bowl. Uravnotežen obrok, ki izvira iz zen budizma, je danes priljubljen po vsem svetu. Nič čudnega, saj zajema vse – od pikantnega do sladkega. V tej skledi se najde nekaj za vsak okus. A zakaj se imenuje Budova skleda in česa v njej ne sme manjkati? Razkrivamo odgovore na ta vprašanja in dodajamo preprost recept.

Kako je Buda pristal v Buda skledi?

Priljubljena jed dejansko izvira iz zen budizma. Menihi ohranjajo tradicijo skupnih obrokov, t. i. ōryōki, pri čemer dajejo poudarek čuječnosti. S tem meditativnim druženjem želijo vzpostaviti harmonijo med telesom in duhom. Pri tem ritualu čuječnosti ima kot največja izmed treh skled svoje mesto tudi Budova skleda (prevod izvirnega izraza »zuhatsu«).

Polnovredna hrana v eni skledi

Poglejmo v skledo: Ko izbiramo sestavine za Budovo skledo, naša kreativnost ne pozna meja. Ta tradicionalna jed temelji na izključno rastlinskih sestavinah in vsebuje veliko hranil iz malo živil. Kljub precej različnim interpretacijam pa so določene sestavine vseeno obvezne v vsaki Budovi skledi. Skleda mora biti mešanica ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob ter z vitamini bogatega sadja in zelenjave.

Zlato pravilo: kaj sodi v skledo?

 • 25 odstotkov ogljikovih hidratov:
  riž, rezanci, krompir, sladki krompir, tudi ovseni kosmiči, koruza in neprava žita, kot so proso, amarant, ajda, bulgur, kvinoja, kuskus.
 • 25 odstotkov beljakovin:
  leča, čičerika, konopljino seme, fižol, soja, soja v strokih, beli fižol, tudi tempeh in tofu.
 • 40 odstotkov vitaminov iz sadja in zelenjave:
  najbolje je lokalno, sezonsko in ekološko pridelano. Kot dodatek na vrhu sklede lahko uporabimo tudi domača superživila.
 • 10 odstotkov zdravih maščob:
  sončnična in bučna semena, sezam (tahini), lanena semena, indijski oreščki, orehi, mandlji in kakovostna hladno stiskana olja, kot sta laneno in olivno olje.

Preprost recept za Buda skledo

Čas priprave za dve osebi: 30–40 minut

Ekološke (bio) sestavine:
 • 2 skodelici (vsaka po 250 ml) riža
  1 kozarec čičerike dmBio
  1 kozarec fižola dmBio
  1 čebula
  2 kuhani rdeči pesi
  2 korenčka
  1 kumara
  2 pesti zelene solate
  2 pesti špinače
  1 strok česna
  1 limona
  2 hruški, 2 figi
  2 žlici sončničnih semen
  1 žlica tahinija
  olivno olje
  začimbe: sol, poper, zelenjavna jušna osnova, muškatni orešček, svež peteršilj

Priprava:
 1. Pripravite riž
 2. Čebulo narežite na kocke in jo popražite na žlici olivnega olja. Prelijte jo s štirimi skodelicami vode (vsaka po 250 ml), dodajte riž in začinite z nekaj zelenjavne jušne osnove. Riž pokrijte in kuhajte na srednji temperaturi. Ko je kuhan, ga odstranite s štedilnika.
 3. Sami pripravite humus
  Precedite čičeriko, dodajte nekaj olivnega olja (toliko, da dobite želeno konsistenco) in stisnjenega česna. Premešajte in nato začinite s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka.
 4. Precedite fižol
 5. Operite in narežite sadje in zelenjavo
  Kumare narežite na tanke rezine, korenček na drobne trakce (ali z lupilnikom nalupite na tanke lističe), kuhano rdečo peso na tanke rezine ter hruške in fige na srednje velike krhlje.
 6. Pripravite preliv
  Soku limone dodajte 1 žlico olivnega olja, tahini, sol, poper in na drobno nasekljan peteršilj ter dobro premešajte.
 7. Napolnite dve Buda skledi
  Sestavine enakomerno razporedite v obe skledi. Za osnovo uporabite zeleno solato in špinačo ter riž, pokapajte z malo preliva, povrhu pa položite sadje in zelenjavo (ne zmešajte) ter prelijte s preostankom preliva. V sredino položite humus in povrhu potresite sončnična semena.
 8. Za dekoracijo posujte s svežimi zelišči in začimbami
  Dober tek!
Če vam je bil naš recept za Budovo skledo všeč, obiščite spletno stran dm.si, kjer boste našli še številne druge okusne recepte.

Ohranjanje čuječnosti

V vseh trenutkih svojega vsakdanjika moramo stremeti k temu, da vzpostavimo ravnovesje. Že pri pripravi Budove sklede lahko pazimo na to, da premišljeno izberemo in pripravimo sestavine. V budizmu ima pomembno vlogo tudi hvaležnost, saj vodi do spoštovanja – do hrane, telesa, soljudi in Zemlje. Pomembno je, da je prehrana uravnotežena in polnovredna, pri obrokih pa si morate zavestno vzeti čas.