Active Beauty
 »Ljubim te!«: kateri jezik ljubezni govorite?
Besedilo: , Caroline Pacholet

Kako izpovedati čustva?

»Ljubim te!«: kateri jezik ljubezni govorite?

Se počutite ljubljene, ko skupaj s partnerjem preživite večer na kavču? Vaš partner pa se vedno znova razveseli, ko mu s strastno izpovedjo »Ljubim te!« potrdite svoja čustva? Vsak človek je posebej dovzeten za določen jezik ljubezni. Besede potrditve, posvečen čas, usluge, sprejemanje daril ali dotik? Odkrijte, kateri jezik ljubezni govorite vi in vaš partner! 

Osnova ljubezni


Kako pravzaprav deluje  ljubezen? Ljubiti pomeni obravnavati sebe in druge s prijaznostjo in spoštovanjem. Pri tem gre za notranjo držo, iz katere izhajajo zunanja dejanja. Kadar človek prisluhne sebi in se sprejme skupaj z vsemi svojimi šibkostmi, ki človeku pritičejo, ima dragoceno osnovo, da bo lahko razumljiv in ljubezniv tudi do drugih.

Kateri jeziki ljubezni obstajajo?Prvi korak na poti do ljubezni se torej prične pri nas samih. Izziv je spoznati, kako sami izražamo ljubezen in kako jo želimo prejemati.
»Jezik ljubezni prihaja iz srca. Izraža se lahko v različnih oblikah, odvisno od tega, kako smo sami radi nagovorjeni, oziroma kako smo se naučili izkazovati ljubezen drugim. Izražanje ljubezni poteka na različnih ravneh.
Vsak človek je nagnjen k več načinom, vendar pa je en jezik tisti, ki ga najmočneje zaznamuje.  

5 različnih načinov, kako povedati:„Ljubim te“

Besede potrditve 

Kdor govori ta jezik ljubezni, mu veliko pomeni verbalna potrditev naklonjenosti in spoštovanja. V partnerskem odnosu je torej pomembno, da partnerju pokažemo čustva z besedami potrditve. Partnerki damo na primer kompliment, kadar je lepo oblečena, partnerja pa pohvalimo, ko nekaj dobro naredi. Prav tako je pomembno, da partnerju večkrat potrdimo naklonjenost z besedami »Ljubim te«, vesel pa bo tudi besedilnih sporočil.

Izkazovanje spoštovanja z uslugami in besedami podpore

»Dejanja povedo več kot tisoč besed.« Za ljudi, ki jim je najbliže ta stil komunikacije, je pomembno, da jim pokažemo, kako zelo jih imamo radi.
Na primer tako, da jim postrežemo jutranjo kavo, jih pokrijemo pri večernem gledanju televizije ali z drugimi drobnimi pozornostmi. Pri tem je tudi opravljanje določenih gospodinjskih opravil dokaz ljubezni. Če se torej vaša partnerka čuti ljubljeno ob ljubeznivih dejanjih, jo nujno vprašajte, kako bi ji lahko pomagali. Včasih na partnerstvo odlično delujejo tudi malenkosti, kot je odnašanje smeti ali priprava večerje.


Kakovostni čas v dvoje
Ljudje, ki govorijo ta jezik, posebej radi aktivno preživljajo čas s svojim partnerjem, na primer s poslušanjem, očesnim stikom in popolno prisotnostjo. Preživite udoben večer na kavču in posvetite svojemu partnerju popolno pozornost – televizija naj seveda ostane ugasnjena. Organizirajte redne zmenke s svojo partnerko, uredite se in ustvarjajte skupne spomine. Privoščite si izlet za konec tedna. In kadar je teden prekratek: preprosto spijte skodelico kave skupaj in prisluhnite partnerju – tako se bo počutil sprejetega in ljubljenega.

Darila

Kako že pravijo? Majhne pozornosti ohranjajo velika prijateljstva. Kadar ljudje s tem jezikom ljubezni prejmejo darilo, se počutijo še posebej cenjene. Denarna vrednost pri tem ni ravno pomembna, veliko več pomeni že sam namen. Darilo je lahko tudi doma nabran šopek, nekaj ustvarjalnega izpod lastnih rok ali voščilnica z ljubezenskim sporočilom.

Telesna bližina in ljubeč dotik

Telesni stiki, kot so poljubi, držanje za roke in spolnost, so za ljudi, katerih jezik ljubezni je dotik, alfa in omega.  V vsakdanjem življenju se bo vaš partner počutil prijetno že ob drobnih gestah, na primer če ga pobožate po hrbtu ali roki. Poskrbite, da ga pogosteje razveselite z objemom, nežnim ljubkovanjem ali dobro masažo.

Ali lahko odnos deluje, če govorimo različna jezika ljubezni?

Kaj vam je ljubše: šopek vrtnic ali nekaj ur stiskanja na kavču? Ali vaš partner oziroma vaša partnerka pozna odgovor? Čestitke, če ste odgovorili pritrdilno. V nasprotnem primeru si drznite spregovoriti o svojih željah in potrebah.

Kadar se srečata dve osebi, ki govorita različne jezike ljubezni, imata mnogo možnosti, da se nadalje izpopolnjujeta, in potencial, da obogatita svoj besedni zaklad.

Do nesporazumov lahko pride, če jezik ljubezni drugega ni ta, kot bi ga pričakovali. Medsebojno razumevanje lahko poglobimo tako, da damo pričakovanja na stran in si najprej dobro prisluhnemo.

Komunikacija je tudi tukaj ključ do uspeha. Osnovni recept je prisluhniti. Najprej sebi in nato še ljubljeni osebi. Globlje kot si znamo prisluhniti, močneje smo povezani. Če je želja po razmerju obojestranska in gojimo razumevanje, potem je to najboljši temelj odnosa. Razlike nas bogatijo.  

Kateri jezik ljubezni govorite vi?

Vsak človek ima en glavni jezik in dodatne jezike ljubezni. Ti se pogosto odražajo različno. Jezik ljubezni vašega ljubljenega se torej velja dobro naučiti, da boste vedno znova polnili njegov »rezervoar ljubezni«. Se vam zdi, da so jeziki ljubezni, ki imajo pomembno vlogo v vašem odnosu, kljub obojestranski izmenjavi še vedno nejasni? Rešite test (test je v angleškem jeziku).