Active Beauty
 10 nasvetov za moške, s katerimi boste ostali zdravi in v dobri kondiciji
Besedilo: Birgit Brieber

Preventiva

10 nasvetov za moške, s katerimi boste ostali zdravi in v dobri kondiciji

Moški preventive glede svojega zdravja običajno ne jemljejo tako resno, posledično pa zato manj skrbijo zase, so pogosteje kronično bolni, imajo krajšo pričakovano življenjsko dobo in redkeje obiščejo zdravnika. Za vas smo pripravili najpomembnejše preventivne nasvete na temo moškega zdravja, ki vam razkrivajo, kako dobro skrbeti zase.

Moškemu zdravju je treba posvečati več pozornosti

V primerjavi z ženskami imajo moški krajšo pričakovano življenjsko dobo, pogosteje so kronično bolni, kar 25 % redkeje obiskujejo zdravnika, manj skrbijo za preventivo, ko pa se kaj zgodi, so v povprečju hospitalizirani 15 % dlje. Številke so zaskrbljujoče tudi z vidika duševnega zdravja in kakovosti življenja: kar tri četrtine vseh samomorov namreč storijo moški. Med drugim imajo manj socialnih stikov, predvsem v starosti se manj gibljejo, prehranjujejo se bolj nezdravo in pogosteje odlašajo z obiskom zdravnika, ko opazijo telesne spremembe.

To je eden od razlogov, zakaj so mladi moški iz Avstralije pred 20 leti na spletu sprožili iniciativo, s katero so želeli opozoriti na temo, ki je nadvse pomembna, a premalo obravnavana: zdravje moških. Glavni poudarki gibanja Movember – ime združuje angleško besedo za brke, tj. mustache, s poimenovanjem meseca novembra – so najpogostejše vrste raka pri moških (npr. rak prostate in testisov), duševno zdravje ter preprečevanje samomorov.

Pripravili smo deset nasvetov, kako lahko moški bolje poskrbite za svoje zdravje.

Upoštevajte teh 10 nasvetov za zdravje moških:

1. Nasvet za moško zdravje: Gibajte se

Po najnovejših raziskavah je samo 4.000 korakov na dan dovolj za znatno zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja ter raka. Da bi to dosegli, morate dnevno hoditi približno 40 minut v normalnem tempu – npr. v službo, v pekarno, zvečer po soseski ipd. Zagotovo si lahko privoščite, da vsak dan gibanju namenite manj časa, kot traja nogometni polčas.

2. nasvet za moško zdravje: Pogovarjajte se o svojem počutju

Izgorelost, krize in depresija enako pogosto prizadenejo moške in ženske, vendar se pri moških redkeje diagnosticirajo – pogosto prav zato, ker je moške preveč sram govoriti o svojih domnevnih slabostih. V resnici pa pravo moč pokažejo tisti, ki poskrbijo zase in za svoje prijatelje – tudi kar se tiče duševnega zdravja.

3. nasvet za moško zdravje: Redno hodite na preglede

Ko govorimo o zdravju, se je zagotovo laže posvečati preventivi kot pa kurativi – prav zato bi morali moški najkasneje po 45. letu starosti dvakrat letno obiskati zdravnika in opraviti preventivni zdravniški pregled.

4. nasvet za moško zdravje: Pogosteje preživite čas s prijatelji

Dolgoročne študije kažejo, da moramo biti del skupnosti ter imeti stabilne in podporne odnose, če želimo biti zdravi in dolgo živeti. Zatorej je pomembno, da se o srčnih zadevah ne pogovarjate le z ženo, ampak tudi z najboljšim prijateljem!

5. nasvet za moško zdravje: Enkrat letno obiščite urologa

Zavedamo se, da obisk urologa ni zabaven, vendar je po 45. letu starosti – oz. v primeru bolezni v družini po 40. letu – sakoletni obisk urologa nujen. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje raka na prostati ali testisih lahko namreč rešuje življenja.

6. nasvet za moško zdravje: Razgibajte svoje možgane

Reševanje križank, branje časopisa ali redno razpravljanje s sodelavci o dnevnih političnih dogodkih – če boste mentalno proaktivni, ne boste le neodvisni in samostojni vse do pozne starosti, temveč tudi srečnejši

7. nasvet za moško zdravje: Bodite pozorni na opozorila vašega telesa

Imate nenadoma težave s spanjem, težje hodite po stopnicah ali pa vas prevzema občutek stresa in pritiska? Takšnih znakov ne smete ignorirati, saj tudi ti lahko signalizirajo resnejše in večje težave.

8. nasvet za moško zdravje: Uživajte v dobri hrani

Zdrav način prehranjevanja je ključnega pomena za dobro življenje, prav tako pa je nadvse pomemben, če želite ohranjati svojo kondicijo po 30. letu starosti, ko med drugim pride do presnovnih sprememb. Če vam sprememba prehrane ni preveč blizu, vam priporočamo, da razširite svoj jedilnik, in sicer z lahkimi mediteranskimi jedmi, azijskimi jedmi, ki vam bodo dale energijo, ali pa celo z vegetarijanskimi dobrotami iz priljubljene domače kuhinje. Mimogrede: Nič ne škodi, če vam svetuje prehranski svetovalec.

9. nasvet za moško zdravje: Načrtujte abstinenco

Moški v primerjavi z ženskami dlje časa kadijo in zaužijejo več piva ali vina – to pa povzroča trajne poškodbe srca in ožilja. Kaj pravite, če bi poskusili biti brez cigaret in brez alkohola vsaj tri dni na teden? Izvedljivo, kajne?

10. nasvet za moško zdravje: Odklopite se

Ker stresni hormon kortizol vpliva na krvni tlak in presnovo, je stres odločilni razlog za številne bolezni naše civilizacije. Glede na študije lahko z rednim sproščanjem, kot je kratek spanec po kosilu, učinkovito preprečujemo stres.

Dodatno: Vpadljive brade za zdrave moške

Da bi povečali ozaveščenost o zdravju moških in jih spodbudili k preventivnim ukrepom, gibanje Movember poziva moške po vsem svetu, da si v mesecu novembru pustijo rasti brke in se aktivirajo: Na družbenih omrežjih ključnik #movember vsebuje na milijone objav, najdemo pa ga pod objavami, ki prikazujejo najrazličnejše brade, pa tudi pod objavami z izzivi, ki so povezani z donacijami.

Uspeh zagotovo ni zanemarljiv: Leta 2021 je približno 347.500 ustvarjalnih bradačev zbralo več kot 77 milijonov dolarjev za raziskovalne projekte. Čestitke!