Active Beauty
8 pravil ljubezni avtorja Jaya Shettyja: Ohranite ljubezen v svojem življenju
Besedilo:

Kaj pomeni prava ljubezen?

8 pravil ljubezni avtorja Jaya Shettyja: Ohranite ljubezen v svojem življenju

Neuspešno iskanje, slabi odnosi, vedno izberete napačno osebo – nima vsak sreče v ljubezni. Nekdanji menih in voditelj podcasta Jay Shetty pojasnjuje, katerih 8 pravil morate upoštevati, da bi uspešno razvili ljubezen do sebe in do partnerja.

8 pravil ljubezni Jaya Shettyja

V svoji knjigi 8 pravil ljubezni (8 Rules of Love) avtor Jay Shetty pojasnjuje, kako »najti, negovati in izpustiti ljubezen«

1. pravilo: Vzemite si čas zase

Jay Shetty pravi, da se morate na ljubezen najprej pripraviti. Da bi vam to uspelo, morate biti najprej nekaj časa sami s seboj in vaditi ljubezen do sebe. Če se vam zdi nenavadno, začnite z drobnimi koraki. Kasneje pa si lahko upate tudi malce več in na primer sami nekam odpotujete. Cilj je, da se bolje spoznate in se posvetite osebni rasti. Pri tem je pomembno, da ste prisotni v trenutku ter družbena omrežja in podobno za tisti čas pustite pri miru. Pomagate si lahko tudi z meditacijo za spodbujanje ljubezni do sebe. Avtor knjige in življenjski coach pri tem izpostavlja prednosti samote: »Biti sam vam lahko pomaga spoznati, da tudi v razmerju, pred in po njem, obstaja »jaz«, da ste pomembni in morate vedno it svojo pot, ne glede na to, ali ste z nekom v zvezi ali ne.« Poleg tega je pomembno tudi, da v tej fazi delate na lastni sposobnosti grajenja odnosov ter se naučite biti sočutni in potrpežljivi do drugih.

2. pravilo: Odkrijte svoj značaj

Shetty tukaj govori o »karmi«. Vplivi iz otroštva s strani družine, pa tudi okolja, kot so prijatelji ali versko prepričanje, igrajo pomembno vlogo pri vašem značaju. Vse vpliva na to, kako odreagirate v posameznih situacijah ali kakšne odločitve sprejemate – to določa tudi vašo karmo. Če z rezultatom svojih dejanj niste zadovoljni, bi bilo dobro še enkrat razmisliti o preteklosti in ubrati drugačno pot. Ljubeč odnos staršev nam je pogosto zgled, da iščemo partnerja, ki nam ljubezen izkazuje na podoben način. V partnerju iščemo tudi tisto, česar pri starših nismo dobili (Shetty za primer navaja potrditev). Glavno pri tem je, da prepoznate svoje lastne potrebe in jih znate sami zadovoljiti. Pri drugem pravilu ljubezni je pomembno tudi samospoštovanje. Ko iščete partnerja, bi morali po mnenju Shettyja pri ustvarjanju profila za spletne zmenkarije namesto svojega statusa in zunanjega videza poudariti svoje notranje vrednote.

3. pravilo: Ugotovite, kaj vam ljubezen pomeni

»Rad te imam« so besede, ki grejo nekaterim precej zlahka iz ust, saj to pogosto rečejo tudi svojim prijateljem in družini. Besede zato nimajo enake moči in pomena za vse ter si jih pogosto izrečejo tudi pari v zelo bežnih razmerjih. Morda nas določena oseba spolno privlači le zato, ker nam je všeč. Da bi zares vedeli, ali gre zgolj za površinski odnos, Shetty priporoča, da se ravnate po »pravilu treh zmenkov«. V teh treh srečanjih lahko ugotovite naslednje: »Ali vam je osebnost druge osebe všeč, ali spoštujete vrednote te osebe in ali bi ji radi pomagali pri doseganju ciljev?« Če ste na vse to odgovorili pritrdilno, lahko počasi ustvarite skupno rutino in načrtujete skupno preživljanje časa. Počasi se bosta bolje spoznavala in ob vseh izzivih, ki jih razmerje s seboj prinaša, skupaj tudi rasla. Skupno reševanje težav, spoštovanje vrednot in obljub kot tudi izkazovanje ranljivosti, ob čemer vam partner daje občutek varnosti – vse to v partnerski zvezi sčasoma vodi do vedno večjega medsebojnega zaupanja.

4. pravilo: S partnerjem se pogovarjajte ljubeče

Avtor uspešnice in nekdanji menih opisuje partnerja kot »guruja«: »Vaš partner mora biti nekdo, s katerim in od katerega se želite nekaj naučiti – in obratno.« Posebej poudarja, da sta pri tem pomembna ljubezen in potrpežljivost; ne gre za to, da bi nekoga »šolali«. Bolj je pomembno to, da sami postanete dober učitelj, da skupaj ustvarjate prihodnost in da ste usmerjeni v »osebnostno rast«, tj. pripravljenost za nadaljnji razvoj. Če od partnerja nekaj pričakujete (na primer zdrav način življenja), morate vedno tudi sami biti zgled. Kritiziranje partnerja lahko izpade ostro in obenem prav nič ne koristi, zato se bolj usmerite v to, da spodbujate in hvalite pozitivno vedenje.

5. pravilo: Sledite svojemu notranjemu glasu

Izraz »dharma« izvira iz sanskrta in ga lahko prevedemo kot »namen«. Gre za to, da vsak izmed nas enkrat v življenju začuti svojo poklicanost (ni nujno, da gre za službo, lahko je tudi hobi). Tako naj bi v življenju našli ravnovesje med partnerstvom, kariero, poklicanostjo in po možnosti otroki – četudi se bo moral eden od partnerjev zaradi te poklicanosti včasih čemu odpovedati. V zvezi bi moral vsak od partnerjev znati živeti tudi svoje življenje in biti v njem zadovoljen, kar je dobro tudi za partnerski odnos.

6. pravilo: Naučite se pravilno prepirati

Če se običajno raje izogibate konfliktom in želite ustreči vsem, boste na neki točki spoznali, da tako razmerje ne deluje. Vaš partner tako ne more vedeti, v čem je težava, kaj vam je všeč, kakšno je vaše stališče ipd. Da bi zagotovili, da so prepiri v razmerju spoštljivi in se ne stopnjujejo, Shetty svetuje, da težave rešujete sproti. Pri tem se ne smete postavljati en drugemu po robu, temveč skupaj poskusita najti najboljšo rešitev.

7. pravilo: Ločitev je pogosto edina rešitev

Če se v odnosu ne počutite dobro, med vama ni zaupanja, se ves čas počutite pod nadzorom, ali pa s partnerjem preprosto nista na isti valovni dolžini, je bolje, da se razideta. Odnosa ne morete rešiti za vsako ceno, zlasti če je trud samo enostranski ali pa se nimata več o čem pogovarjati. Rešitev: Ne pozabite nase in na svojo poklicanost, lotite se česa novega ter skupaj izkusite nova doživetja v paru. Skupaj stopita iz svoje cone udobja, to vaju bo še posebej povezalo! Če pa ne pomaga nič drugega, se s partnerjem pogovorite in mu razložite, zakaj se želite ločiti. Nato je čas, da ločitev predelate in se za nekaj časa umaknete v samoto (glejte 1. pravilo). To velja tudi, če pride pobuda za ločitev s strani partnerja.

8. pravilo: Razdajte ljubezen

Tudi če ste doživeli hud razhod ali imate negativne izkušnje iz pretekle zveze, naj bo glavni življenjski cilj vedno znova najti ljubezen. Pri tem nimamo v mislih le romantične ljubezni, temveč predvsem ljubeč odnos do soljudi; da znate ceniti sodelavce v službi, se zahvaliti svoji najboljši prijateljici na galentinovo (praznik prijateljstva), ali pa si vzeti čas za klepet s starejšimi sosedi, ki bodo vaše družbe zagotovo zelo veseli.Buchtipp:


8 pravil ljubezni
Kako ljubezen najti, negovati in jo izpustiti

Jay Shetty
Verlag: Rowohlt