Active Beauty
Pogrejte se na trajnostni način: pozimi ogrevajte manj

V toplem objemu doma

Pogrejte se na trajnostni način: pozimi ogrevajte manj

Kaj je lepšega pozimi kot dolgi sprehodi po snegu, popoldnevi na sankališču ali drsališču in obiski prazničnega sejma z najdražjimi? Po takšnih dnevih se vedno najbolj veselimo, da se na koncu vrnemo v svoje prijetno toplo stanovanje. Letos želimo ogrevati manj in tako prihraniti pri stroških ogrevanja, ne da bi se odpovedali prijetni toploti.

S temi sedmimi triki boste ogrevali manj

1. Pazite na sobno temperaturo

Večina nas pozimi naredi naslednjo napako. Da bi prihranili pri stroških ogrevanja, včasih ogrevanje vklopimo šele takrat, ko nam je že hladno. Zato običajno ogrevamo bolj, kot bi bilo potrebno. Optimalna sobna temperatura je približno 21 stopinj, pri čemer v kuhinji zadostuje 18 stopinj (ta se segreje pri kuhanju in peki), v spalnici pa 19 stopinj.

V določenih okoliščinah je lahko koristen ukrep tudi nočno znižanje temperature. To pomeni, da se temperatura v prostoru ponoči zniža za vsaj tri stopinje. Temperaturo ponoči je mogoče znižati centralno ali z ročnim upravljanjem regulatorjev na posameznih radiatorjih. Pri tem se je treba pri vsakem stanovanju posebej odločiti, ali takšen ukrep dejansko prihrani energijo ali pa se za ponovno jutranje ogrevanje stanovanja porabi več energije, kot bi je bilo mogoče prihraniti ponoči. V vsakem primeru je pomembno, da temperatura v prostoru ponoči ne pade pod 16 stopinj, sicer se lahko pospeši razvoj plesni. Če je nočno znižanje temperature primerno za vaše stanovanje, lahko ogrevanje mirno izklopite eno uro pred spanjem, saj traja nekaj časa, da se prostor ohladi.

2. Zatemnite okna

Poleti večina toplote v stanovanje vstopa skozi okna. Pozimi pa imamo nasprotno težavo: velik del toplotnih izgub nastane skozi okna, zato moramo bolj ogrevati. Tako kot zatemnitev oken pomaga pri preprečevanju vročine, pomaga tudi pri preprečevanju uhajanja toplote. Zato morajo biti žaluzije in zavese vedno spuščene oziroma zakrite, ko je zunaj temno ali ko se prostor ne uporablja. Tako se izgubi 20 odstotkov manj toplote, kar je bolj trajnostno in prihrani pri stroških ogrevanja.
Prav tako ne smete podcenjevati velikih špranj pod vrati. Če opazite, da imate stalno prepih, morate te špranje zatesniti, da topel zrak ne bo mogel uhajati.

3. Smiselna strategija zračenja

Naslednji nasvet, ki se vrti okrog oken, se nanaša na zračenje: mnenja o tem, kdaj je poleti pravi čas za zračenje, so različna. Pozimi pa velja jasno pravilo: čas dneva ali noči ni pomemben, odločilno je, koliko časa so okna odprta. Oken ni smiselno nagibati, temveč jih večkrat na dan za nekaj minut odprite in prostor na hitro prezračite, da se zrak izmenja. Tako boste imeli dovolj svežega zraka, ne da bi pri tem izgubili preveč toplote ali celo spodbudili rast plesni. Plesen se namreč rada pojavi v vlažnem okolju, in če ogrevamo manj, pa se zrak ne izsuši toliko, zato moramo biti še posebej previdni.

4. Stanovanje opremite udobno

Elegantna, gola tla s ploščicami ustvarjajo hlad bolj kot pa domačno vzdušje. Zaradi zelo minimalistične opreme se sobe zdijo hladnejše. Če je torej vaš bivalni prostor preprost, se ga splača pozimi opremiti nekoliko bolj domačno. Naslednji dodatki na primer ustvarijo prijetno toplo domačno vzdušje, zaradi česar lahko prostore ogrevamo nekoliko manj:
  • debele preproge,
  • mehke odeje na kavču,
  • (neživalske) kože na foteljih,
  • posredna osvetlitev/soj sveč,
  • tople, nevtralne barve sten.

5. Poskrbite za to, da vam bo toplo

Hoja po stanovanju v kratki majici in z bosimi nogami sredi zime ni ne gospodarna ne prijazna do okolja. Priznajmo si, da smo v hladnem obdobju leta, in se temu primerno obnašajmo: doma nosimo dolge rokave in hlače, razpakirajmo tople in mehke nogavice ter si privoščimo skodelico vročega čaja, medtem ko na kavču pod odejo beremo dobro knjigo. Praznujmo letos zimo v vseh njenih odtenkih in na energetsko krizo ali podnebne spremembe ne bomo niti pomislili, medtem ko bomo mimogrede privarčevali pri ogrevanju in virih.
Če spalnica (skoraj) ni ogrevana, to ni nujno zlo, ampak je lahko priložnost, da s partnerjem spite bližje skupaj ali da s seboj v posteljo vzamete termofor. Vse je odvisno od vašega pogleda na stvari in od tega, kako iz tega potegnemo največ.

6. Poskrbite za servis radiatorjev

V večini gospodinjstev se toplota po hiši razporedi z radiatorji. Iz tega razloga igrajo ključno vlogo pozimi in če jih želite kar najbolje izkoristiti, morate upoštevati nekaj stvari: da bi v celoti izkoristili njihov potencial, je treba radiatorje redno servisirati. Sam ogrevalni sistem je treba pregledati vsako leto, vendar je smiselno, da inštalater redno pregleduje tudi radiatorje. Radiatorje je treba v vsakem primeru odzračiti, če ne delujejo več ustrezno ali se po odprtju v njih sliši pretakanje vode. Šele ko zrak izstopi, se lahko ponovno izrablja celotna moč ogrevanja.
Pomembno je tudi to, da pred radiator ali nanj ne postavljate pohištva ali drugih predmetov. Če je radiator skrit za regalom ali pisalno mizo, se topel zrak ne more razporediti po prostoru in grejemo zaman. Iz istega razloga se izogibajte prepogostemu sušenju velikih brisač ali oblačil neposredno na radiatorju.

7. Upoštevajte sezono ogrevanja

V Nemčiji ogrevalna sezona traja od 1. oktobra do 30. aprila. To pomeni, da morajo imeti najemniki v tem obdobju možnost ogrevanja svojih stanovanj. V Sloveniji takšnega splošnega predpisa ni, temveč se sklicujemo na lokalno prakso. Kljub temu se lahko v grobem orientiramo po tem vodilu in si vsaj prizadevamo, da bi se izognili ogrevanju izven tega obdobja. Seveda to ne pomeni, da je treba od 1. oktobra dalje vklopiti ogrevanje. Oktober je namreč pogosto še vedno dovolj topel, da to sploh ni potrebno. Lahko pa se zgodi, da je v maju več dni zelo hladno. Kljub temu nam lahko čas trajanja ogrevalne sezone služi kot vodilo