Active Beauty
Zelena hrana za moč: Veganska ohrovtova enolončnica s sejtanom in belim fižolom
Besedilo: Stephanie Lindner, Rezept: Zucker&Jagdwurst

Priljubljena veganska jed

Zelena hrana za moč: Veganska ohrovtova enolončnica s sejtanom in belim fižolom

Če vas pozimi muči lakota, se pogrejte z vegansko ohrovtovo enolončnico, ki je hitro pripravljena, okusna in polna vitalnih snovi. Zelenjava, bogata z vitaminom C, nam namreč daje energijo in podpira naš imunski sistem.

Z vami delimo popoln recept za vegansko ohrovtovo enolončnico:

Recept za vegansko ohrovtovo enolončnico

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g svežega ohrovta
  • 500 g na trdo kuhanega krompirja
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 200 g sejtana
  • 500 ml vode
  • 500 ml zelenjavne osnove
  • 400 g belega fižola iz pločevinke (neto plod: 240 g)
  • 1 čajna žlička pimenta
  • 1 jedilna žlica namaza miso (po želji)
  • rastlinsko olje za pečenje
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava veganske ohrovtove enolončnice


Čas priprave in kuhanja: 40 minut

1. Pripravite ohrovt in krompir
Ohrovt operite in mu odstranite olesenela stebla, tako da ostanejo samo mehka stebla in listi. Oboje narežite na kose. Trdo kuhan krompir olupite in ga narežite na koščke. Čebulo in česen olupite in drobno nasekljajte.

2. Prepražite sejtan, čebulo in česen
V velikem loncu na olju najprej ca. 5 minut pražite sejtan, da nekoliko porjavi. Nato dodajte sesekljano čebulo in jo pražite 2–3 minute, da postekleni. Nato dodajte drobno narezan česen in pražite še dve minuti

3. Zalijte in dodajte krompir
Zalijte z vodo in zelenjavno osnovo ter dodajte narezan krompir. Vse skupaj pri nizki temperaturi kuhajte ca. 8 minut. Dodajte narezan ohrovt in pri nizki temperaturi kuhajte še deset minut.

4. Dodajte preostale sestavine
Medtem odprite pločevinko z belim fižolom in odlijte tekočino. Zadnjih pet minut kuhanja v lonec dodajte fižol in enolončnico začinite s soljo, poprom, pimentom in po želji z namazom miso. Šele tik preden enolončnico postrežete, po vrhu naribajte muškatni orešček.

Trije razlogi, zakaj vam bo ta ohrovtova enolončnica všeč

1. Bogata je z vitamini.
je prava vitaminska bomba. Poleg velike količine vitamina C, vsebuje tudi vitamine A, E in K. Zato je dobra izbira za podporo imunskemu sistemu in koži.

2. Vsebuje veliko vitaminov
Prehrana, bogata z beljakovinami, ni pomembna le za aktiven življenjski slog, nujno potrebna je tudi za zdrave kosti. Obstaja veliko vrst zelenjave, s katerimi jih lahko vegani zaužijejo dovolj. Trik, ki vedno deluje: Veganski jedi dodajte nekaj fižola.

3. Je odličen nadomestek za meso
Kdo pravi, da morajo biti enolončnice vedno pripravljene iz mesa? V zgornjem veganskem receptu za ohrovtovo enolončnico je sejtan odličen nadomestek mesu. Poleg tega ima manj kalorij kot na primer tofu, saj vsebuje več vode.