Active Beauty
Prehranska dopolnila s kolagenom – ali nam koristijo?
Besedilo: , Margit Hiebl

Lepotni razcvet

Prehranska dopolnila s kolagenom – ali nam koristijo?

Dandanes so sila moderna prehranska dopolnila s kolagenom in hialuronom. Z njimi naj bi najlaže izboljšali stanje kože, tkiv in sklepov. Človek pa se vpraša, ali za to ne zadostuje tudi zgolj zdrava prehrana? Odgovor izveste v nadaljevanju.

Kaj premore tako opevani kolagen?

V povezavi z napeto kožo kolagen že dolgo velja za čarobno učinkovino. Ta ni na voljo le kot krema za nanos na kožo, ampak jo lahko zaužijemo tudi kot pijačo, tableto ali kavni napitek. Gre za strukturno beljakovino, ki v našem telesu skrbi za stabilnost in trdne vezi. Ocenjujejo, da predstavlja eno tretjino vseh beljakovin v človeškem telesu: najdemo jo v kitah, vezeh, kosteh, hrustancu in predvsem v koži.

Katere vrste kolagena poznamo?

Celice tkiv proizvajajo različne, točno določene tipe kolagena. Koža na primer pretežno sestoji iz kolagena tipa I, hrustanec vsebuje kolagen tipa II. S starostjo se sposobnost proizvajanja kolagena v telesu zmanjšuje. Zaradi tega tkivo nase ne more več vezati toliko vode kot prej, koža postaja ohlapnejša in zgubana.

Kako nam vnos kolagena koristi?

Tako kot pri vseh prehranskih dopolnilih se nam tudi pri kolagenu zastavlja vprašanje: ali doseže ciljna mesta v telesu? Prehranska dopolnila s kolagenom naj bi upočasnjevala staranje kože ali jo celo pomladila, vendar za takšno učinkovanje nimamo oprijemljivih znanstvenih dokazov.

Kombiniranje več prehranskih doponil?

Kolagenski pripravki pogosto ne vsebujejo samo kolagena, ampak so mu dodane še druge sestavine, na primer hialuronska kislina, elastin ali vitamin C, ki naj bi kožo naredili še bolj čvrsto in gladko. Za učinkovanje teh kombinacij prav tako nimamo posebnih dokazil, zato se tudi proizvajalci pri njihovem oglaševanju ne smejo sklicevati zdravstvena dognanja.

Naravni viri kolagena

Živila vsebujejo dovolj kolagena oz. njegovih sestavin v naravni obliki, zato ni potrebno, da ga uživamo še v obliki prehranskih dopolnil. V okviru naravnih virov kolagena imamo na izbiro široko paleto okusnih jedi, med katerimi prav gotovo lahko vsak najde nekaj po svojem okusu in glede na svoje prehranske navade.
Uravnotežena prehrana s spodaj naštetimi živili poskrbi za povečanje zalog naravnega kolagena
  • Meso in jedi živalskega izvora: govedina, losos, kostna juha, želatina in sir.
  • Zelenjava: soja (in tofu), grah, paprika, peteršilj, brokoli in gobe.
  • Žita, oreščki in semena: ovseni kosmiči, bučna semena, riž, arašidi, pšenični kalčki in leča.