Active Beauty
Recepti za praznično peko piškotov brez glutena: Naj zadiši po slastnih linških piškotih, makovih rogljičkih in medenjakih
Besedilo: Tanja Gruber

Bližajoči se prazniki brez glutena

Recepti za praznično peko piškotov brez glutena: Naj zadiši po slastnih linških piškotih, makovih rogljičkih in medenjakih

Vsi, ki se želijo pšenici izogniti iz kateregakoli drugega razloga, stojijo pred precejšnjim izzivom, kadar se lotijo peke peciva ali priprave svojih najljubših jedi. Pogosto do točke, ko jim jih uspe okusno pripraviti tudi brez pšenice, rži in kvasa, preteče kar nekaj časa. Da vam olajšamo iskanje in odkrivanje ravno pravšnje kombinacije sestavin in postopkov, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj prazničnih receptov za drobno pecivo brez glutena.
Ko smo soočeni z dejstvom, da pri peki lahko uporabimo zgolj brezglutenske sestavine, so naši prvi pekovski rezultati lahko precej pusti in suhoparni. A strasten ljubitelj peke ne odneha kar tako.

S časom lahko iz začetniških drobljivih piškotov napredujemo do božansko slastnih in v pravem pomenu besede obstojnih slaščic. V nadaljevanju si preberite najboljše nasvete in namige, ki vam bodo v pomoč pri brezglutenski praznični peki.

Imate kakšen nasvet za začetnike, ko gre za brezglutensko božično peko?

Če želite navdušiti s svojimi pekovskimi izdelki in ste se z brezglutensko praznično peko šele začeli spoznavati, je odločilnega pomena, da se natančno držite preizkušenih prazničnih receptov in uporabite točno tisto brezglutensko moko in tisto vezivno sredstvo, ki sta navedena v receptu. Novincem na tem področju priporočamo, da se za začetek odločijo za recepte, ki so že v osnovi brez moke. Tisti za medenjake in makrone te sestavine na primer pogosto sploh ne vključujejo. Pri makronih bodite pozorni, da uporabite brezglutenske oblate.

Sedaj sami pripravljate mešanice moke. Kaj morate upoštevati pri peki brez glutena?

Pri brezglutenski peki je pomembno, da so sestavine natančno stehtatane oziroma odmerjene, kot je navedeno v receptu. Če boste recept prilagajali po svoje, boste dobili drugačno in ne nujno okusno ali oblikovno stabilno pecivo.

Ali obstaja kaj, česar nikakor ni mogoče doseči z brezglutensko moko? Česa se morate izogibati?

Obstajajo pa tudi nekatere vrste peciva, ki z brezglutensko moko ne uspejo, kot bi morale. Ene izmed teh so tiste, ki vključujejo listnato testo. K sreči nanje med recepti za praznično peko ne naletimo pogosto.

Kaj pa mleti oreški, marcipan, čokolada in podobno? Na kaj moramo biti pri brezglutenski praznični peki še posebej pozorni in čemu se je bolje izogniti?

Oreški vsebujejo veliko maščobe in jih zato ne meljejo v običajnih mlinih. Zaradi tega praviloma ni bojazni, da bi v njih zaradi kontaminacije v proizvodnji našli sledi glutena. Načeloma se gluten ne sme »skrivati« v nobeni sestavini. Pri predelanih izdelkih, kot sta marcipan in čokolada, je pomembno, da na seznamu sestavin vsakič posebej preverite, ali res ne vsebujeta glutena.

Še nekaj osnov brezglutenske praznične peke:

Na kaj je treba biti pri peki brez glutena še posebej pozoren?


Osnova za številne brezglutenske pekovske dobrote je krhko testo. Da bodo piškoti brez glutena takšni, kakršni morajo biti in ne bodo razpadali, je v veliko pomoč lahko pekovski dodatek ksantan gumi. Tako boste testo lahko brez težav oblikovali, pečene piškote pa lično okrasili.

Piškoti potrebujejo svoj čas! Da bodo brezglutenski piškoti iz krhkega testa razvili svojo polno aromo, jih dobre štiri tedne hranite v zaprti pločevinasti posodi. V tem času bo tekstura postala fino krhka in piškoti bodo še okusnejši.

Recepti:

Linški piškoti brez glutena

Za ca. 40 kosov

Sestavine za testo:

  • 250 g svetle moke brez glutena
  • 150 g masla ali 140 g veganske margarine
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 30 g mletih mandljev
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 celo jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 zravnana čajna žlička ksantan gumija

Sestavine za nadev in okrasitev:

  • 200 g malinove ali ribezove marmelade
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

1. Maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor kremasto zmešajte z ročnim mešalnikom. Masi dodajte eno celo jajce in en rumenjak ter premešajte. Ločeno zmešajte moko, ksantan gumi in mandlje ter jih skupaj z masleno kremo zgnetite v testo.

2. Testo zavijte v folijo za živila in ga za 1–2 uri postavite v hladilnik.

3. Na pomokani delovni površini testo razvaljajte na debelino ca. 3 mm in iz njega izrežite kroge. Polovici krogov izrežite manjše zvezdice, srčke ali kroge in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

4. Piškote 10–12 minut pecite v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 175 °C, tako da so ob koncu peke še vedno svetle barve. Ko jih vzamete iz pečice, so še zelo mehki, zato jih skupaj s papirjem za peko potegnite s pekača na ravno površino in pustite, da se popolnoma ohladijo.

5. Na piškote brez izrezanih motivov nadevajte marmelado ter nanjo položite piškote z izrezom.

6. Piškote potresite s sladkorjem v prahu in jih shranite v temu namenjeno škatlo.

Makovi rogljički brez glutena

Za ca. 80 kosov

Sestavine za testo:

  • 280 g svetle moke brez glutena
  • 200 g zmehčanega masla ali 180 g veganske margarine
  • 130 g mletega maka
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 čajna žlička ksantan gumija
  • ½ čajne žličke naribane limonine lupinice
  • ščep soli

Sestavine za okrasitev:

  • 200 g bele kuverture brez glutena

Priprava:

1. V skledi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte jim maslo in jajca ter iz vsega skupaj zamesite gladko testo.

2. Testo razpolovite in vsako polovico razvaljajte v svaljek s premerom 2 cm ter ju zavijte v folijo za živila. Zvitka vsaj za 2 uri, še bolje pa čez noč postavite v hladilnik.

3. Svaljek razrežite na krajše koščke in vsakega oblikujte v rogljiček. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Masa zadostuje za 3 pekače.

4. Piškote 10–12 minut pecite v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 180 °C, tako da so ob koncu peke še vedno svetle barve. Piškote skupaj s papirjem za peko previdno potegnite s pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo. Ko jih vzamete iz pečice, so piškoti še zelo mehki.

5. Kuverturo stopite nad vodno kopeljo. Z njo premažite konice rogljičkov. Pustite, da se premaz posuši, nato piškote shranite v škatlo.

Hišica iz medenjakov brez glutena

Za veliko hišico

Sestavine za testo:

  • 330 g svetle moke brez glutena
  • 150 g tekočega medu
  • 100 g + 2 jedilni žlici sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 1 ½ čajne žličke grenkega kakava v prahu
  • 1 ½ čajne žličke začimb za medenjake (glej nasvet)
  • 1 čajna žlička ksantan gumija
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Sestavine za okrasitev:

  • 2 beljaka
  • ca. 450–500 g sladkorja v prahu (količina sladkorja v prahu je odvisna od velikosti jajca. Nastati mora gosta in oblikovno obstojna lepljiva masa, s katero boste lahko risali po medenjakih)
  • okraski brez glutena: pisani čokoladni bombončki, sladkorne mrvice in palčke, gumijasti medvedki, slane prestice, mini masleni piškoti ipd.
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:


1. Med, 100 g sladkorja in 2 jedilni žlici vode med segrevanjem mešajte, da se vse sestavine raztopijo in nastane gladka zmes. Pustite jo ca. 10 minut, da se ohladi.

2. Rumenjak, jajce in 2 jedilni žlici sladkorja kremasto zmešajte z ročnim mešalnikom. Dodajte medeno zmes.

3. Zmešajte moko, kakav v prahu, začimbe za medenjake, ksantan gumi in pecilni prašek ter mešanico dodajte jajčno-medeni masi. Zamesite gladko testo, ga stresite na pomokano delovno površino in ga ročno na hitro pregnetite.

4. Testo razvaljajte na papirju za peko, katerega mere ustrezajo pekaču velikosti 30 x 40 cm. Oboje položite na pekač in ca. 20 minut pecite v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 175 °C. Ko medenjakovo ploščo vzamete iz pečice, pustite, da se ohladi.

5. Narežite sestavne dele za hišico: 2 pravokotnika v velikosti ca. 10 x 15 cm in 2 enaka trikotnika, visoka ca. 13 cm, s stranicami, dolgimi ca. 15 cm. Enemu od trikotnikov izrežite vratca. Iz preostale medenjakove plošče izrežite smrečice.

6. Posamezne dele hišice med seboj pritrdite s pomočjo zobotrebcev in hišico postavite na ustrezen pladenj oziroma podstavek.

7. Pripravite maso za okrasitev: beljak čvrsto stepite in pri tem tako dolgo dodajajte sladkor v prahu, da nastane gosta masa za okraševanje. Sladkorno maso nadevajte v vrečko za zamrzovanje živil ter vrečki odrežite majhen del vogala. Še preprosteje pa je, če uporabite ustrezen silikonski ali plastičen pripomoček za okraševanje.

8. S sladkorno maso vzdolž strehe na hišici narišite valovite linije.

9. S sladkornim oblivom okrasite še medenjake v obliki dreves ter jih pritrdite v bližino hišice, pri čemer kot lepilo uporabite isti obliv kot za okraševanje.

Nasvet za okraševanje: Hišico iz medenjakov lahko po želji okrasite še s presticami in srčki.

Knjiga, ki vam bo pri peki brez glutena v pomoč:
Suzana Kranjec: Življenje brez glutena, Celostni vodnik k zdravemu življenjskemu slogu


V dm-u so vam na voljo naslednje sestavine za brezglutensko praznično peko:

Za slastno hišico iz piškotov

Schär brezglutenske slane prestice Salinis

Nakupujte v dm spletni trgovini

Čokoladne palčke brez glutena

Schär Brezglutenske palčke z mlečno čokolado, 150 g | dm.si

Nakupujte v dm spletni trgovini

Za sladko razvajanje

Schär Brezglutenski medenjaki obliti s čokolado, 145 g | dm.si

Nakupujte v dm spletni trgovini

Lizike brez glutena

Free from Fellows Lizike brez sladkorja, 60 g | dm.si

Nakupujte v dm spletni trgovini