Active Beauty
Uresničevanje novoletnih zaobljub: zdravo novo leto!
Besedilo:

Zdravo novo leto!

Uresničevanje novoletnih zaobljub: zdravo novo leto!

Če se pri novoletnih zaobljubah osredotočamo na zdravje in šport, je še posebej pomembno, da nam pri doseganju cilja ne spodleti. Da lahko uresničimo svoje novoletne zaobljube, ni pomembno le, da imamo železno voljo in brezglavo posnemamo domnevne idole na socialnih omrežjih. Za srečen in zdrav začetek novega leta vam dajemo nekaj smernic, kako se novoletnih zaobljub resnično držati.

Osredotočenost na zdravje in šport: Kako lahko uresničim svoje novoletne zaobljube?

Vseeno je, ali dnevno spijete dovolj tekočine, prenehate s kajenjem, greste vsak dan pred službo teči ali bolj pogosto kolesarite – večina ljudi ima dovolj idej, ko je treba sestaviti dolg seznam novoletnih zaobljub, ki se tičejo zdravja. Žalostno pri tem je le, da se seznam pri številnih vsako leto ponavlja, saj jim spodleti pri uresničevanju novoletnih zaobljub. Posledično začnemo samim sebi očitati in naša samozavest je načeta. Poleg tega nam vplivneži na Instagramu, ki svoje novoletne zaobljube o zdravju in fitnesu prikažejo v najboljši luči, pri samopodobi prav nič ne pomagajo. Preden se zapletemo v začaran krog odlašanja in sami sebe mučimo, se rajši poglobimo v razloge, zakaj nam pri uresničevanju novoletnih zaobljub tako pogosto spodleti. wir uns besser die Ursachen für gescheiterte Neujahrsvorsätze an.

Vsaka novoletna zaobljuba ni pristna

Svoje novoletne zaobljube sprejemate na podlagi zunanjih vplivov? Vam morda cilje postavljajo drugi ali celo želite posnemati cilje, ki ste jih zasledili pri prijateljih ali na socialnih omrežjih? Če se novoletne zaobljube nikakor ne morete držati, se preprosto vprašajte: Ali si tega sploh želite? In če ja, zakaj si to pravzaprav želite? Če pri želji ne izhajate iz sebe, vam lahko prav hitro zmanjka motivacije. Kar je popolnoma v redu, navsezadnje morate živeti svoje življenje in se osredotočiti na cilje, ki so pomembni za vas osebno. Novoletna zaobljuba o zdravju je pomembna in spodbudna, če ste do tega prišli sami. Ko pa vas k bolj zdravemu načinu življenja spodbujajo drugi, vi pa menite, da je to nekaj, kar »morate« narediti, za doseganje cilja zagotovo ne boste imeli dovolj motivacije. Velika verjetnost je, da natrenirano telo želite predvsem zaradi zunanjih vplivov. Če menite, da bi bili zaradi tega lahko bolj priljubljeni in uspešni, bi morali najprej začeti delati na svoji samozavesti.

Preveč ambiciozno zastavljeni cilji: na ta način novoletnih zaobljub ne boste uspeli uresničiti

Preveliki, preveč na hitro, preveč oddaljeni ... nekateri cilji novoletnih zaobljub so lahko zelo ambiciozno zastavljeni. Če si boste zadali previsoke cilje, vam januarja res ne bo uspelo uresničiti nobene novoletne zaobljube. Vendar obstaja rešitev: če imate visoke cilje, na primer preteči maraton, razmislite, kako se tega lotiti »neboleče« in na poenostavljen način. S tem boste dobili zagon in lahko se boste vedno znova izboljševali. Najbolje je, da se z izzivom spopadete strateško in vnaprej razmislite, katere ovire so na vaši poti in kako jih lahko najlažje premostite. V nasprotnem primeru boste padli pred prvo oviro, še preden boste dobro začeli, kar vam bo vzelo voljo in svojo novoletno zaobljubo boste črtali s seznama, še preden boste uspeli vsem zaželeti »srečno novo leto«.

Držite se fiksnih ur treninga

»Jutri treniram.« To je zelo ohlapen cilj, ki se ga je običajno težko držati. Fiksni termini v koledarju (najbolje, da so nastavljeni ponavljajoči dogodki vsak teden ob istem času) z vnaprej določeno lokacijo izvajanja treninga vas bodo bolj verjetno spodbudili k temu, da se namere držite. Če pa bo trening vseeno kdaj treba odpovedati, ker preprosto ne gre drugače, je najbolje, če imate že vnaprej pripravljen plan B. Lahko se odločite za drug termin v tednu ali pa poiščete alternativno vadbo.

Lažje je trenirati v družbi

Najbolje je trenirati v skupini ali s prijateljem. Iskanje izgovorov postane veliko težje, saj ne poskušate preslepiti samo samega sebe, temveč tudi svojega vadbenega partnerja. Lahko pa uporabite na primer aplikacijo za spremljanje športnih aktivnosti, ki vas bo opomnila, da danes še niste dovolj gibali ...

Naj bo čim bližje

Za vašo motivacijo je najboljše, če za svoje treninge izberete telovadnico, ki je na vaši poti iz službe ali v bližini vašega doma. Torbo za trening si pripravite že dan prej, da vas ne mine volja, še preden se lotite iskanja opreme.

Na spremembe nismo dobro pripravljeni

Naša glava ni odprta za spremembe. Boljše se počutimo, ko smo »na varnem«, zato nas bo glava vedno skušala prepričati, da je najboljše ohraniti status quo. To je pravzaprav glavni krivec, zakaj tako težko vstanemo s kavča. Seveda je zaradi tega uresničevanje novoletnih zaobljub še posebej težko. Da lahko svoje življenje spremenimo, moramo začeti pozitivno razmišljati in biti sočutni do samega sebe.
Svoje cilje boste zagotovo veliko lažje dosegli z zvrhano mero optimizma. S sprejemanjem samega sebe in s sočutjem do sebe boste lažje sprejeli situacijo takšno, kot je. Ne boste si takoj očitali, zakaj danes niste telovadili. Preprosto si boste priznali, da ste samo človek in po napornem dnevu enostavno nimate vedno energije še za telovadbo. Na ta način bo vaša samozavest ostala nedotaknjena in veliko hitreje boste pripravljeni poskusiti znova.

Izpolnjevanje novoletnih zaobljub z mislijo na svoj jaz iz prihodnosti

Ste si že kdaj poskušali predstavljati, kako bo izgledal vaš zdravi jaz v prihodnosti? Kako se obnaša? Kako se počuti? Če si predstavljate, da ste predebeli, neokretni in za povrh še kadite, boste te navade najverjetneje tudi ohranili. Predstavljajte si, da ste zdravstveno ozaveščena oseba, ki vse svoje sile usmerja v prihodnost. Seveda bi bilo zdaj bolj udobno samo sedeti na kavču. Vaš jaz iz prihodnosti pa vam bo hvaležen, če se boste kljub temu spravili v pogon ... Tečete lahko tudi pozimi.