Različne vrste joge za sprostitev in moč

Najprej se moramo zavedati, da pri jogi ne obstaja pravilno in narobe. Obstajajo različne vrste joge, ki jih je priporočljivo preizkusiti, preden se odločite, katera vam ustreza. Glede na to, ali ste trenutno pod stresom ali želite dolgoročno narediti nekaj za zdravje svojega hrbta – jogo lahko vedno prilagodite svojim potrebam. Pomembno je, da prepoznate svoje osebne motive za vadbo joge, saj lahko z njeno pomočjo postanemo prožnejši in močnejši, pomaga pa tudi pri ustvarjanju pozitivne telesne podobe ter izboljšuje telesno držo. Teoretično lahko preprosto začnete doma na podlagi za vadbo. Kljub temu pa priporočamo, da se udeležite tečaja, kjer vas bo učitelj joge usmerjal in nadzoroval pravilno izvedbo. Zlasti na začetku je dobro vedeti, kako naj bi se v določenih položajih počutili. Izkušeni učitelji joge vas med vadbo lahko popravljajo, tako da je nevarnost poškodb manjša in da od vsake vaje odnesete kar se da veliko. Vedeti morate, da za izvajanje joge ne rabite biti gibčni. Če se vam bo telo na začetku zdelo togo, to ni težava – ravno nasprotno. Joga naredi mišice in kite bolj prožne. Skupaj obstaja več kot 80 različnih vrst joge, ki se po vsem svetu nenehno razvijajo. Večina jogistov ima svoj najljubši slog joge, vendar vaje kljub temu spreminjajo glede na razpoloženje določenega dne, da bi v celoti aktivirali telo in um. Če želite začeti prakticirati jogo, morate najprej dodobra poznati svoje potrebe – npr. želite bolj sprostitveno tehniko ali želite delati na moči kot pri vadbah HIIT in piloxing. Pri jogi lahko vsakdo najde nekaj zase.

1. Jin ali obnovitvena joga za sprostitev

Jin joga je ena od vrst joge, za katero so značilne dolge, nežne raztezne vaje. Pri tem mirnem slogu joge se vaje izvajajo več minut in tako zagotavljajo sprostitev vse do vezivnega tkiva. Raztezne vaje pa so lahko precej zahtevne. Cilj je, da se sprostite in da tkivu pustite čas, da se prilagodi gibanju. Vaje so koristne tudi za spodnji del hrbta in boke. Pri obnovitveni jogi ne gre zgolj za raztezanje, temveč za celostno globoko sprostitev: cilj je umiriti um in telo (podoben učinek kot pri meditaciji) s pomočjo pripomočkov, kot so blazinice za oči, odeje in blazine za jogo.

2. Mantra ali joga nidra za duševno moč

Pri umirjenih vrstah joge se običajno osredotočamo na meditacijo in mentalno delo, telo pa počiva v udobnem položaju. Pri joga mantri si izberete določen stavek (npr. Sem močna in uravnovešena.) ter ga tiho ali glasno ponavljate. Pri joga nidri se ne osredotočamo na raztezanje ali držanje položajev, temveč na sproščanje možganov. Oba stila joge sta idealna za zmanjševanje stresa in meditacijo. Celostna koncentracija koristi tudi naši duševni moči.

Dodaten nasvet: Tukaj boste izvedeli, kako se lahko naučite meditirati.

3. Vinyasa flow in aštanga joga za več moči

Seveda pa obstajajo tudi zelo zahtevni slogi joge. Vinyasa flow je zelo priljubljena vrsta joge med športnimi jogisti. Pri vadbi Vinyasa Flow so dinamične gibalne sekvence usklajene z dihanjem in običajno tudi z glasbo, položaji pa se izvajajo v tako imenovani najvišji postavi. To se nanaša na najzahtevnejši položaj jogijskega toka, npr. na vrano, pri kateri se vsa teža telesa prenese na roke. Tudi aštanga joga se izvaja po določenih pravilih - klasičnemu pozdravu soncu se nenehno dodajajo novi, zahtevni položaji. Za celotno zaporedje sta potrebni približno dve uri. To je lahko zelo zahtevno, vendar maksimalno harmonizira telo in um ter je po mnenju izkušenih jogistov skorajda zasvojljivo.

4. Bowspring joga za boljšo gibljivost

Za vse tiste, ki jim je pozdrav soncu preveč, je tu bowspring joga, pri kateri je glavni cilj odpravljanje napetosti v mišicah. To dosežemo z zaporedji vzmetnih gibov, ki so zasnovani tako, da sproščajo napetost. Poudarek je tudi na sproščanju vezivnega tkiva, zaradi česar je bowspring joga odlično dopolnilo drugim športom. Bowspring joga je še posebej koristna za ljudi s sedečim delom. Številne od teh vaj so namreč posebej zasnovane za krepitev in razgibavanje hrbtnih mišic.

5. Joga na pisarniškem stolu za začetnike

Pri nekaterih športih je zelo pomembno, da se jih lotite postopoma. Na področju joge za začetnike se pojavlja nov trend, imenovan joga na pisarniškem stolu. Ta oblika joge je privlačna predvsem zato, ker jo lahko izvajate povsod, kjer je na voljo stol. Prav tako ne potrebujete toliko moči kot pri drugih vrstah joge, saj vam na primer ni treba dvigniti celotnega telesa. To omogoča tudi ljudem z gibalnimi omejitvami, da izkusijo pozitivne učinke joge na telo in duha.