Superživil je kar nekaj – od lokalnih superživil, kot so zdravo jagodičevje, lanena semena in orehi, do šipka in rakitovca. In zdaj še spirulina. Ali trditev, da spirulina krepi imunski sistem, drži?

Kaj je spirulina?

Spirulina je eden najstarejših živih organizmov na Zemlji. Spada v rod cianobakterij (modrozelene alge) in je v pogovornem jeziku znana tudi kot mikroalga ali sladkovodna alga. Danes to domnevno superživilo poznamo predvsem kot sestavino v receptih za zelene smoothieje ali v posušeni obliki kot prehransko dopolnilo v obliki prahu in tablet.

Učinek spiruline: Najpomembnejši odgovori

1. Je spirulina dober vir vitamina B12?

Če se odločite za veganski način prehranjevanja, morate nadomestiti nekatera hranila, kot je vitamin B12. Pogosto slišimo, da je spirulina dober vir vitamina B12, žal pa to drži zgolj v teoriji. Spirulina res vsebuje vitamin B12, vendar ga ljudje žal lahko presnovimo le v majhni količini. Spirulina tako veganom ne more predstavljati nadomestek mesa.

2. Kaj moramo vedeti o železu in spirulini?

Spirulina vsebuje železo, vendar bodite previdni: Uživanje spiruline namreč lahko povzroči celo pomanjkanje železa! Spirulina naj namreč nase ne bi vezala le strupenih težkih kovin v telesu, zaradi česar alge pogosto slovijo po razstrupljevalnih lastnostih, temveč tudi železo. Prav tako morate biti previdni, če jemljete zdravila – lahko namreč pride do interakcije.

3. Kaj spirulino razlikuje od klorele?

Tako spirulina kot klorela sta algi, ki veljata za superživilo. Pomembna razlika med njima pa je, da klorela vsebuje več klorofila kot spirulina, iz tega izhaja tudi njeno latinsko ime, ki pomeni podobno kot »malo zelenje«. Trditev, da spirulina vsebuje več beljakovin kot klorela, drži. Vendar pa pri priporočenem dnevnem odmerku 2 g spiruline to žal ne velja in zato ne prispeva k beljakovinsko bogati prehrani.

4. Ali lahko spirulina pomaga pri boleznih?

Ne. Vedno znova se širijo miti, da je spirulina lahko koristna pri hujšanju ali alergijah, vendar pa ni študij, ki bi to dejansko dokazovale. Nekateri ljudje imajo na spirulino celo alergijske reakcije. Prav tako ne krepi imunske odpornosti – če sproži pomanjkanje železa, je v resnici ravno obratno. Spirulina torej zagotovo ni sredstvo za krepitev imunskega sistema. Tudi številna hranila, ki jih vsebuje dvogramski odmerek spiruline, nimajo dodane zdravstvene vrednosti.