Active Beauty
Šport med menstruacijo: Na kaj morate biti pozorni
Besedilo: Astrid Doppler

Poslušajte svoje telo

Šport med menstruacijo: Na kaj morate biti pozorni

Nič nenavadnega ni, da smo ženske v obdobju pred in med menstruacijo nekoliko brez energije. Kljub temu pa ni treba, da se v tem obdobju popolnoma odpovemo športnim aktivnostim. Če se vadbe med menstruacijo lotimo na pravi način, lahko namreč pozitivno vpliva na naše fizično in psihično počutje.

Šport med menstruacijo – da ali ne?

Dobra novica je, da gibanje na veliko žensk deluje sproščujoče, prav tako pa tudi pomirja krče. Tudi če vam je mogoče nekoliko odveč, se zato splača, da se spravite v gibanje. Iz medicinskega vidika razlogov proti vadbI med menstruacijo ni. Če med menstruacijo čutite posebno nelagodje, se brez oklevanja posvetujte s svojim ginekologom – lahko vam priporoči dejavnosti, ki ustrezajo vašim potrebam. Koristno je tudi, da se seznanite s svojim menstrualnim ciklusom. Več ko ženska ve o njem, bolje lahko faze menstrualnega cikla izkoristi za trening in regeneracijo.

1. Izberite pravo vrsto vadbe

Obdobje menstruacije zagotovo ni čas, da bi se izpostavljali pritiskom in si postavljali nove športne izzive. Namesto treninga za moč ali napornega hitrega teka so v tem obdobju odlična izbira sprehodi, ležeren tek ali vožnja s kolesom, pa tudi vaje za raztezanje in joga. Še posebej sproščujoči so jogijski položaji, kot so položaj otroka, položaj mačka-krava in položaj trupla, saj pomagajo blažiti težave.

2. Upoštevajte signale vašega telesa

Če želite telovaditi med menstruacijo, je pomembno, da poslušate svoje telo in mu nudite tisto, kar potrebuje. Kot smo že omenili, lahko vadba pozitivno vpliva na vaše počutje, če pa so bolečine premočne, je pomembno, da telesu omogočite odmor, ki ga potrebuje. Vsaka ženska je edinstvena, zato morate sami ugotoviti, kaj je primerno za vaše telo, in si vadbo prilagoditi tako, da se boste čustveno in telesno dobro počutili.

3. Pazite na prehrano

V prvih dneh menstruacije sta telo in imunski sistem še posebej dovzetna za okužbe, zato je treba v tem času posebno pozornost nameniti uravnoteženi prehrani. Živila, bogata z vitamini in magnezijem, ne vplivajo pozitivno le na športno zmogljivost, temveč tudi na splošno počutje med menstruacijo.
Ker ženske med menstruacijo izgubijo veliko železa, ga potrebujejo več kot moški. Poleg tega železo izgubljamo tudi z znojenjem. Če torej združimo povečano znojenje zaradi vzdržljivostnih športov in izgubo krvi zaradi menstruacije, se poveča tveganje za pomanjkanje železa. Da bi se temu izognili, je še posebej priporočljivo uživati rdeče meso, stročnice, proso, mandlje in zelenolistno zelenjavo. Občasno je vredno preveriti tudi raven železa v krvi – če ciljne vrednosti ne dosežete s prehrano, lahko potrebo po železu pokrijete tudi s tabletami.