Active Beauty
Vadba barre: Baletni trening, ki ga boste zagotovo vzljubili
Besedilo:

Popularna vadba

Vadba barre: Baletni trening, ki ga boste zagotovo vzljubili

Postavite se k drogu – to je nova popularna vadba barre, pri kateri bo treniralo celo telo. V nadaljevanju si preberite štiri prednosti, ki jih prinaša ta vadba in ki jo lahko izvajate tudi doma.

Kaj sploh je barre vadba?

Barre je hibridni šport, ki združuje elemente baleta, joge, pilatesa in razteznih vaj. Ta kombinacija vaj je namenjena oblikovanju celotnega telesa. Iz tega razloga vadbo v Ameriki, od koder izhaja, imenujejo tudi »vadba za manekenke«.

Štiri prednosti barre vadbe

  1. Pri vadbi barre boste delali vaje za roke, noge, trebuh, zadnjico in ramena ter na ta način okrepili celo telo. Vadba deluje predvsem na globoke mišice, zato lahko po vadbi pričakujete precej bolečin v mišicah.
  2. Že samo po nekaj treningih boste čutili pozitivne učinke na držo, srčno-žilni sistem, občutek za ritem, koordinacijo in ravnotežje.
  3. Vadba je lahko prilagojena vsakemu posamezniku. Vaditeljice posvečajo posebno pozornost temu, da so vaje prilagojene telesni pripravljenosti vsake posameznice. Vadba barre se odsvetuje osebam s poškodbo kolena ali težavami z medvretenčnimi ploščicami.
  4. Vadbe se lahko udeležijo tudi nosečnice. Zanje so po navadi razpisani posebni termini vadb, prilagojenih nosečnicam.

Potek treninga

Vsak trening se začne z intenzivnimi razteznimi vaji, da ogrejete mišice. Vse, ki ste že kdaj preizkusile jogo ali pilates, boste prepoznale določene elemente, kot je navzdol obrnjen pes, pozdrav soncu, kobra, deska ali ruski obrat.
Poleg podloge za vadbo boste pri tem treningu uporabljali tudi ročke in žogo za pilates. Nato se boste postavili k baletnemu drogu: plié, arabesque in ballonné – pri izvajanju teh vaj mora vaditeljica paziti na vašo pravilno držo in izvedbo, da v primeru nepravilne drže na pride do poškodb. Pri vadbi se bo sprožil val endorfina in domov zagotovo ne boste odšli slabe volje.

Preiskusite vadbo barre

Številni fitnes centri že ponujajo vadbo barre. Največ ponudbe boste našli v Ljubljani, imate pa tudi možnost, da vadbo barre izvajate kar doma. Več informacij poiščite na internetu.