Active Beauty
Pet najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, ki jih morate preizkusiti v letu 2024

Motivacija za telovadbo

Pet najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, ki jih morate preizkusiti v letu 2024

Ni vam vedno treba slediti najnovejšim trendom. Lahko pa razširite svoja obzorja na področju trenutno najbolj popularnih športnih aktivnostih. Morda vas bo kaj od tega popolnoma navdušilo. Pri športu je namreč najbolj pomembno to, da vam je v veselje. Po številnih letih običajnih treningov teka in joge boste morda le pripravljeni preizkusiti nekaj novega.

Ob teh petih športnih aktivnostih se boste v letu 2024 resnično zabavali

1. Vadbo HIIT bomo v letu 2024 izvajali na prostem in v dvorani

High Intensity Intervall Training (visoko intenzivna intervalna vadba) ali na kratko HIIT je vadba, pri kateri telo ves čas obremenjujemo do meje, pri kateri ohranjamo zelo visok srčni utrip. Ta oblika vadbe je trenutno zelo priljubljena tako pri ženskah kot pri moških, saj spodbuja kurjenje maščob, skrbi za večjo moč in mišično maso ter na splošno izboljšuje telesno pripravljenost. Če želite svoje telo ciljno oblikovati, z vadbo HIIT ne morete zgrešiti. Trening je sestavljen tako, da se zelo intenzivne intervalne vaje izmenjavajo s kratkimi premori. Med treningi, ki pogosto trajajo le od 10 do 30 minut, se vaš srčni utrip poviša in telo deluje na visokih obratih. Pogosto je namreč laže najti čas za kratko, intenzivno vadbo, kot za 60-minutni vzdržljivostni tek. Raziskave pa kažejo, da je učinek vadbe na telesno pripravljenost enak. Pri HIIT vadbi so na boljšem zlasti ženske, ki bi si morale od 40. leta dalje bolj prizadevati za krepitev in ohranjanje mišične mase. Poleg tega so sedaj na voljo že številne aplikacije, ki vključujejo natančna navodila za pravilno izvedbo vaj. Izvajate jih lahko z lastno težo brez pripomočkov, lahko pa se odločite za lahke manšetne uteži za zapestje in gležnje ali ročke.

2. Spikeball za pomlad in poletje 2024

Za vse, ki se s športom raje ukvarjate v družbi in vam je pomembno, da se pri tem zabavate, je spikeball odličen način, da ostanete v formi. Ta igra z žogo iz osemdesetih od vas zahteva določeno mero osnovne telesne pripravljenosti. Medtem ko skušate spraviti majhno žogico v mrežo, igrišče v nasprotju z odbojkarskim igriščem in omejeno, temveč se neprestano gibate in tečete. Igra vključuje tudi veliko poskokov, ki vam ne smejo povzročati težav. Spikeball namreč ni primeren za tiste, ki imajo težave s koleni, bolečine v hrbtu ali ne smejo obremenjevati svojih sklepov, saj med igro pogosto pride do nenadnih, odrezanih gibov.

3. Piloxing: športni trend iz Hollywooda

Če želite oblikovati mišice, učvrstiti telo in priti do sanjske postave, je za vas prava izbira piloxing. Ta intervalni trening je kombinacija pilatesa in boksa. Vaje, ki izhajajo iz pilatesa, se osredotočajo na globoke mišične skupine. V kombinaciji s fitnes boksom razvijate tudi gibalne spretnosti, učinek treninga pa se še poveča z uporabo posebnih rokavic z utežmi.

4. Vadba barre: Postanite fit s treningom balerin

Vadba barre je ena izmed popularnih športov, ki deluje na celo telo in ga ustrezno oblikuje. Ta intenzivni trening ob baletnem drogu je kombinacija baleta, pilatesa in joge, z mešanico hitrih in počasnih gibov pa je izjemno učinkovit. Tako kot številne druge popularne vadbe tudi ta izvira iz ZDA, kjer je izjemno priljubljena pri modelih in vplivnicah. Vadba barre se osredotoča predvsem na globoke mišične skupine. Ob spremljavi ritmične glasbe se boste pri vadbi barre tudi zelo zabavali in spodbudili občutek za ritem in koordinacijo. Za vadbo ne potrebujete posebne opreme, zgolj nedrseče nogavice in tesno prilegajoča se športna oblačila (v katerih se hitreje pokaže nepravilna drža). Preostalo opremo imajo na razpolago v fitnesih, kjer vadbo izvajajo.

5. na prostem v toplejšem delu leta

V zadnjih nekaj letih so številni ljubitelji fitnesa odkrili ljubezen do športov na prostem. Na vrhu seznama je zagotovo kolesarjenje. Ne glede na to, ali gre za gorsko kolesarjenje, kratek krog s kolesom ob koncu tedna ali daljša potovanja z e-kolesom, bo ta šport na prostem v letu 2024 zapovedan športni trend. Večina ljudi kolesari za sprostitev in užitek, pomembno pa jim je tudi, da vadbo izvajajo na svežem zraku in si na kolesu »napolnijo baterije«. Velik plus za družine: pri kolesarjenju v naravi se dobro počutijo tudi najmlajši, poleg tega ima skupen izlet koristne učinke tudi na zdravje. In še dodatna prednost: visokokakovostna e-kolesa za dolge gorske ture si lahko zdaj preprosto izposodite v skorajda vsakem turističnem kraju.

6. Kolesarjenje na kolesu Peloton je mogoče tudi pozimi

V času pandemije so bili v ospredju relativno preprosti programi domače vadbe brez opreme, ki smo jih lahko izvajali le z lastno telesno težo, v udobju doma na vadbeni blazini in s pomočjo aplikacije. Zdaj se je trend razvil. Tudi tu je v vzponu individualizacija, osredotoča se na visokotehnološko športno opremo in ciljno usmerjeno vadbo, kakršna je mogoča v telovadnici. Najbolj znano orodje znamke, ki ponuja vrsto športne opreme in spletnih tečajev, je kolo Peloton. Na vodenih treningih vas spremlja virtualni trener, na voljo so vam vrhunska oprema in prvovrstni tečaji, kot da bi bili v telovadnici – le, da ste v resnici doma. Mogoči so kolesarjenje, tek ali vadba, vse pa je seveda prilagojeno posebej za to razviti aplikaciji Peloton. Prednost: Tečaje lahko kadarkoli prikličete na zaslonih naprav in v aplikaciji. Izkušeni trenerji zagotavljajo virtualno vodenje, na voljo pa je več kot 14 disciplin, s katerimi boste uspešno poskrbeli za svoje telesno in duševno zdravje.

Dodaten namig: Za podporo pri izvajanju športnih aktivnosti lahko pri dm-u najdete pester izbor različnih kinezioloških trakov in opornic.