Active Beauty
Pet najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, ki jih morate preizkusiti

Motivacija za telovadbo

Pet najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, ki jih morate preizkusiti

Ni vam vedno treba slediti najnovejšim trendom. Lahko pa razširite svoja obzorja o trenutno najbolj popularnih športnih aktivnostih. Morda vas bo kaj od tega popolnoma navdušilo. Pri športu je namreč najbolj pomembno to, da vam je v veselje. Po številnih letih običajnih treningov teka in joge boste morda le pripravljeni preizkusiti nekaj novega.

Teh pet športnih aktivnosti, ki so trenutno v trendu, je resnično zabavnih

1. Spinning: moderen šport za vzdržljive

Si želite popoldne vzeti čas za krog s kolesom, da vas napolni z energijo, a vam vreme ni najbolj naklonjeno? Zdaj je vseeno! Pri novodobnih športnih aktivnostih, kot sta spinning in sobno kolo, lahko trenirate tudi v varnem zavetju doma. Trening lahko opravite sami doma ali se odpravite na vodeno vadbo spinninga: na sobnem kolesu se lahko dobro preznojite, saj so noge nenehno v gibanju. Morda se boste celo bolj utrudili, kot bi se pri običajnem kolesarjenju, pri katerem vam zaradi razgibanega terena ni treba nenehno obračati pedal. Medtem ko se pri učinkovitem vzdržljivostnem treningu krepijo mišice na nogah in zadnjici, lahko zraven poslušate tudi glasbo (lahko si naredite seznam energičnih pesmi za popestritev športne aktivnosti), če pa želite bolj umirjeno varianto, lahko med treningom pogledate tudi svojo najljubšo serijo.

2. Padel tenis: favorit med ekipnimi športi

Veliko novih športnih trendov je tako imenovanih hibridov – torej gre za šport, ki je kombinacija dveh ali več različnih vrst. To velja tudi za padel tenis: kombinacijo tenisa in skvoša, ki se običajno igra v dvojicah in je v Španiji, na Portugalskem ter v Južni Ameriki že zelo priljubljen. Ta dinamičen in izzivalen trendovski šport lahko preizkusite tudi v paru. Igra se odvija v prostoru, ki je videti kot miniaturno teniško igrišče s pleksi ploščami za ograjo. Loparji za padel nimajo napete mrežice, temveč je njihova površina naluknjana.

3. Piloxing: trend, ki ga prinaša Hollywooda

Če želite oblikovati mišice, učvrstiti telo in priti do sanjske postave, je prava izbira za vas piloxing. Ta intervalni trening je kombinacija pilatesa in boksa. Vaje, ki izhajajo iz pilatesa, se osredotočajo na globoke mišične skupine. V kombinaciji s fitnes boksom razvijate tudi gibalne spretnosti, učinek treninga pa se še poveča z uporabo posebnih rokavic z utežmi.

4. Barre vadba: postanite fit s treningom balerin

Barre vadba je eden izmed novejših športnih trendov, ki deluje na celo telo in ga ustrezno oblikuje. Ta intenzivni trening ob baletnem drogu je kombinacija baleta, pilatesa in joge, z mešanico hitrih in počasnih gibov pa je izjemno učinkovit. Tako kot številne druge popularne vadbe tudi ta izvira iz ZDA, kjer je pri modelih in vplivnicah izjemno priljubljena. Barre vadba se osredotoča predvsem na globoke mišične skupine. Ob spremljavi ritmične glasbe se boste pri barre vadbi tudi zelo zabavali in spodbudili občutek za ritem in koordinacijo. Za vadbo ne potrebujete nobene posebne opreme, zgolj nedrseče nogavičke in tesno prilegajoča športna oblačila (s v katerih mi se hitreje pokaže nepravilna drža). Preostalo opremo imajo na razpolago v fitnesih, kjer ponujajo izvajanje vadbe.

5. Trail tek: Najljubši šport na prostem

V zadnjih letih so številni fitnes navdušenci odkrili svojo strast do športnih aktivnosti na prostem. Trail tek se od običajnega razlikuje v tem, da tečemo v naravi po raznolikem terenu brez cest in asfalta, namesto da nabiramo kroge v športnem parku ali po mestu. Poleg tega je trail tek po lepi naravi, neravnih tleh in ob premagovanju nadmorske višine zelo razgiban. Pomembno je, da se začetnice in začetniki v tem športu zavedate, da običajni tekaški čevlji za tovrstno zahtevno vadbo niso dovolj. Splača se investirati v dober par tekaške obutve, ki je posebej primerna za trail tek. V kolikor se boste gibali tudi po nezavarovanih gorskih poteh, pa razmislite tudi o tem, da je na prvem mestu varnost. Ne precenjujte svojih sposobnosti in spoštujte naravo. Informacije in tečaje poiščite na spletu.

Čuječnost in trajnostni pristop sta vedno bolj pomembna

Še pred nekaj leti je bilo zelo razširjeno, da smo vse svoje športne dosežke beležili s fitnes aplikacijami in vodili statistiko napredka. Zdaj se v ospredje pomikata dva trenda, ki tudi na ostalih področjih življenja postajata vedno bolj pomembna: čuječnost in trajnost.

Biti tukaj in zdaj, začutiti svoje telo in najti harmonijo v sebi – na ta način se boste lažje znebili vsakdanjih skrbi in se prepustili toku. Pri čuječnosti na področju fitnesa gre tudi za to, da prisluhnete svojim negativnim čustvom – negodovanje zaradi domnevno »prepočasnega« teka, zakaj danes niste mogli storiti vsega, kar ste si želeli in zakaj vas to tako moti – sprejmite te občutke in jih spremenite v nekaj pozitivnega.

Za številne športne navdušence je vedno bolj pomembna tudi skrb za okolje. Kako se lahko ukvarjamo s športom in hkrati skrbimo za okolje, je odvisno od treh faktorjev: Imate dolgo pot z avtom do fitnesa? Potrebujete veliko dodatne opreme? Ali je za vašo športno aktivnost potrebne veliko infrastrukture in športnih naprav?