Če se želite izogniti napadu lakote, je najbolje, da ne čakate, da se kar pojavi. Če si boste obroke načrtovano pripravljali vnaprej, se boste neukrotljivi lahkoti lahko izognili. Vendar to še zdaleč ni vse, kar lahko storite:

S temi 7 nasveti boste preprečili napad lakote

1. Izognite se prepovedim

Dobri nasveti proti napadom lakote nimajo nič skupnega s prepovedmi. Nasprotno: Če si nekaj določenega prepoveste, to postavite v ospredje in želja se še poveča. Zato je bolje, da se občasno nadzorovano pregrešite, kot pa da se nenehno poskušate upirati. Majhen nasvet: Če ne želite poseči po čokoladi in podobnem, nekaj minut žvečite mandelj. Čim dlje žvečite, tem slajši je okus in hitreje boste potešili željo.

2. Uživajte tople obroke

Običajno ne občutite lakote, če med tremi glavnimi obroki ne preteče več kot 4 ali 5 ur (čeprav najnovejše raziskave kažejo, da so daljše pavze med obroki, torej postenje, nadvse zdrave). V idealnem primeru si privoščite tople obroke, ki niso le lažje prebavljivi, temveč tudi dajo daljši občutek sitosti in ugodja. Nasvet: Tudi topli prigrizki vas bodo bolje nasitili. Odlična je npr. topla ovsena kaša ali vroča juha, ki bo preprečila kasnejši napad lakote.

3. Z umivanjem zob proti lakoti

Kdor želi ustaviti napad lakote, naj ne poseže po čipsu ali bombonih, temveč po zobni ščetki. Želja po hrani bo namreč popustila, če boste v ustih imeli svež okus. Ste ravno na poti? Potem si pomagajte z ustno vodico ali žvečilnim gumijem, saj oba izdelka potešita tek in delujeta osvežilno.

4. Dovolj spanca

Kdor je utrujen, se hitreje prehranjuje nenadzorovano in bori z željo po sladkarijah. Razlog je v tem, da sladkor dvigne raven inzulina, ki da telesu energijo. Žal ta učinek ni dolgotrajen. Takoj ko se raven inzulina zniža, se spet počutite utrujeni. Zadostna količina spanja je zato najboljša preventiva za odpravo želje po hrani.

5. Pitje namesto prehranjevanja

Nihče ne želi biti lačen, toda velikokrat le mislite, da ste lačni. V resnici pa ste le zaužili premalo tekočine. Kdo želi biti prepričan in ustaviti napad lakote, naj najprej popije velik kozarec vode, ali še bolje: skodelico čaja. Tekočina napolni želodec in v pravilu ustavi napad lakote.

6. Ustavite lakoto z vitamini

Imate ves čas željo po določeni jedi? Potem je možno, da telo potrebuje določen vitamin ali mineralne snovi. Vaš organizem namreč hitro ugotovi, če mu nečesa primanjkuje. Če se temu želite izogniti, vam priporočamo, da je vaša prehrana uravnotežena ter bogata z vitamini in minerali. Uporabna so tudi prehranska dopolnila, ki jih lahko enostavno vključite v svoj vsakdan in tako preprečite pomanjkanje.

7. Doživljanje srečnih dogodkov

Najboljši nasveti proti lakoti niso povezani z želodcem, temveč z dušo. Podzavestno se želimo s hrano nagraditi. In prav na tej točki lahko preprečite željo po hrani: Privoščite si nekaj lepega in se nagradite, npr. z masažo ali lepotno masko. Ali pa se odpravite po nakupih: zaslužite si. Ker sreče ne morete pojesti, lahko jo le doživite. Najbolje je, da to storite zdaj! (In morda vam bo pomagalo tudi teh pet strategij, kako postati srečnejši.)