Active Beauty
Zakaj je drsanje tako priljubljen zimski šport
Besedilo:

Ledena princesa

Zakaj je drsanje tako priljubljen zimski šport

So vam znane novoletne zaobljube o tem, kako se boste začeli aktivneje ukvarjati s športom? Potem pa zaradi dolgočasne vadbe v fitnesu in visokih članarin vaše navdušenje skopni. Za vas imamo rešitev: drsanje! Navdihujoč zimski šport za vse, ki želijo z vadbo storiti nekaj koristnega za svoje telo in se obenem še odlično zabavati.

Izmed vseh zimskih športov imamo najraje drsanje, in to zaradi več razlogov:

1. Drsanje je odlična vadba za celo telo

Naš cilj ni izklesana postava. Želimo pa zares uživati in se ukvarjati s športom, pri katerem razmigamo celo telo in naredimo nekaj za svoje zdravje. Lahko bi temu rekli tudi dobrodošla protiutež pisarniškemu vsakdanjiku. Pri drsanju krepimo svojo vzdržljivost in svoj srčno-žilni sistem. Pozabiti ne smemo tudi na ravnotežje, ki je pri drsanju odločilnega pomena. Da smo na ledu okretni, je potrebno usklajeno delovanje številnih manjših mišičnih skupin: ohranjati moramo pokončno držo, karseda elegantno drseti po zaledeneli ploskvi in pri tem paziti, da ne pristanemo na zadnji plati ali na trebuhu. Ob tem se oblikujejo naš trebuh, noge in zadnjica ter se krepijo mišice medeničnega dna. Spotoma porabimo še nekaj dodatnih kalorij, ki jih recimo pojemo ob vseh dobrotah zimskih praznikov.

2. Drsanje je užitek

Če drsamo ob glasbi, se v našem telesu sprošča več serotonina in dopamina. S tem imamo od treninga dvojno korist in niti pomislimo ne na zimsko malodušje. Če drsamo v družbi prijateljev, bomo sploh pozabili, da smo pravzaprav sredi športne vadbe. Ker nam drsanje prinaša toliko veselja, se bomo nanj zagotovo odpravili večkrat, ne da bi se morali pregovarjati s svojim lenobnim notranjim glasom, ki bi nas poskušal odvrniti od te namere.

3. Drsanje je dostopen šport

Drsalci začetniki si drsalke lahko preprosto izposodijo. Če boste drsali pogosteje, lahko kupite rabljen par drsalk, pa tudi, če se boste odločili za nove, so te v primerjavi s smučarsko opremo relativno ugodne. Zadnje čase nas zima sicer bolj poredko obdari s tako nizkimi temperaturami, da bi lahko drsali na naravnih drsališčih, pa čeprav imamo v Sloveniji ob zadostnem mrazu za to odlične pogoje. Zato so na voljo nekatera umetna drsališča na prostem ali v dvoranah, vstopnina pa običajno ni visoka.

4.Elegantne princese na ledu

Roko na srce: dame smo seveda rade tudi med športom videti dobro – pri drsanju si lahko privoščimo še nekoliko več bleščic in glamurja. Najsi bo to z modnimi zimskimi oblačili ali popolno zimsko športno pričesko pod čelado – uredile se bomo kot prave ledene princeske. Kljub temu ne pozabimo: varnost je na prvem mestu. Močne debele rokavice so obvezna oprema, da zavarujemo svoje prste in dlani. Če uporabimo čelado, nam bo glava še kako hvaležna, ščitniki za kolena pa predvsem na začetku prav tako niso odveč.