Active Beauty
10 nasvetov za pravilno kuhanje kvinoje in recept
Besedilo:
čas branja: min
Zdrava & okusna

10 nasvetov za pravilno kuhanje kvinoje in recept

Kvinoja je že zdavnaj osvojila naše lonce in sklede in je v zdravi prehrani nepogrešljiva. Vendar pa vsi ne vedo, kako jo pravilno skuhati. Razkrivamo, kaj je pomembno pri pripravi tega žita, in pojasnjujemo, zakaj je kvinoja tako zdrava. Poleg tega z vami delimo recept za poletno solato iz kvinoje.

Kuhanje kvinoje ni tako enostavno. Tako kot pri kuskusu je okus odvisen od pravilne priprave. Toda če se v kuhinji dobro znajdemo, je ta zdrava super hrana lahko več kot le dobrega okusa. Kvinoja vsebuje železo, je polna beljakovin, krepi živce in ne vsebuje glutena. S hranili bogata semena so zato primerna osnova za kaše, solate in zdrave

Osnovni recept za kuhanje kvinoje

  1. Kvinojo pred kuhanjem spirajte s hladno vodo, dokler ni čista. Tako boste izprali vse grenke rastlinke snovi, ki so v njeni lupini.
  2. Potem jo zavrite v dvojni količini vode, ki ste ji dodali ščep soli.
  3. Pokrito jo na zmernem ognju kuhajte približno 15 minut.
  4. Pustite jo stati 10 minut in narahlo premešajte.

Deset nasvetov za izboljšanje kvinoje

1. Kvinojo pred kuhanjem namočite
Namakanje kvinoje pred kuhanjem ima dve prednosti: Prvič, s tem se bolje odstranijo grenke snovi (imenovane saponini) in kvinoja lahko med kuhanjem optimalno razvije svoj okus (po namakanju jo obvezno še enkrat sperite!). Namakanje traja od 15 do 30 minut, lahko pa kvinojo namakate tudi čez noč (približno osem ur). Tako bo kvinoja mehkejša in za kuhanje boste porabili manj časa.
2. Kuhalnik riža namesto kuhinjskega lonca
Kvinojo lahko odlično pripravite v kuhalniku riža. Prednost tega je, da zrno dobi posebno kremasto konsistenco, voda pa ne more zavreti ali zažgati kvinoje.
3. Za bolj poln okus jo prepražite
Če želite poudariti oreščkov okus kvinojinih zrn, jo tik pred kuhanjem prepražite. Tako bodo zrna razvila svoj polni okus.
4. Začinite jo že med kuhanjem
Že na začetku dodajte jušno osnovo, zelišča ali paradižnikovo kašo. Tako lahko že med kuhanjem absorbira okuse.
5. Kvinojini krispiji za več hrustljavosti
Poseben dodatek h kaši za zajtrk: hrustljavi krispi iz kvinoje. Kvinojo skuhajte kot običajno, nato pa jo nekaj minut pecite v pečici pri približno 180 stopinjah, da se zlato rjavo zapeče.
6. Ekspandirana kvinoja kot toping za muesli
Ekspandirano kvinojo lahko kupite ali pa jo pripravite sami. To je zelo preprosto: na kuhalno ploščo na srednji temperaturi postavite ponev, da se segreje. Nato kuhalno ploščo izklopite in v ponev dodajte kvinojo (tako, da so zrna v neposrednem stiku z dnom ponve). Ponev pokrijte in počakajte. Po kratkem času boste dobili napihnjeno kvinojo. Odličen dodatek k vašemu zajtrku.
7. Preden jo postrežete, jed izboljšajte
Tik pred serviranjem ji dodajte košček masla ali žlico oljčnega olja. Tako bo zdrava jed bolj kremasta in še bolj blagega okusa.
8. Skuhajte kvinojo kot sladico
Kvinoja je zelo primerna tudi kot osnova za okusno sladico. Pri tem jo namesto v vodi približno 15 minut kuhajte v mleku. Nato ji dodajte cimet, med ali sladkor.
9. Mešanje različnih sort kvinoje
Poleg bele kvinoje (najpogostejša vrsta) na primer obstajata tudi rdeča in črna kvinoja. Pisana trojica različnih sort ne le izboljša videz vsake jedi, ampak tudi poveča raznolikost okusa. Vsaka vrsta kvinoje ima namreč svoj okus.
10. Pazite na ustrezen čas kuhanja
Da bo kvinoja, ki jo pripravite, kulinarični užitek, je pomembno, da upoštevate optimalen čas kuhanja. Ta se lahko glede na vrsto kvinoje giblje med desetimi in dvajsetimi minutami. Upoštevajte navodila na embalaži. In ne pozabite: po kuhanju mora kvinoja še stati.

Recept za solato s kvinojo

Sestavine

  • dmBio mešanica več vrst kvinoje
  • 1 bučka
  • 5 malih paradižnikov
  • koruza
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • Po želji: metini listi za okras.

Priprava

Kvinojo pripravite, kot je opisano v osnovnem receptu.
Bučko operite in jo narežite na majhne rezine. Na hitro jo prepražite v ponvi na srednjem ognju.
Paradižnike razrežite na četrtine.
Koruzo stresite v cedilo, jo operite in odcedite.
Pripravite solato: Kvinojo stresite v skledo, skupaj z rezinami bučk, paradižnikom in koruzo. Začinite z oljčnim oljem, soljo in poprom. Dobro premešajte.


Po želji: Okrasite z nekaj listi mete.

Na spletni strani dm.si boste našli še več receptov s kvinojo: npr. za solato s kvinojo.

Je kvinoja res zdrava?

Bogata je s hranilnimi snovmi

Kvinoja je psevdožito, ki vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi in mineralov:

  • vitamine skupine B, kot je riboflavin,
  • železo,
  • folno kislino,
  • magnezij,
  • mangan,
  • cink

Poleg tega je optimalni vir beljakovin in telesu dovaja osem esencialnih aminokislin.

Daje raznolikost prehrani brez glutena

Psevdožito kvinoja ne vsebuje glutena in je primerna za ljudi s celiakijo. S svojimi različicami in številnimi načini priprave, kot so kvinojina solata, kvinojina skleda, kvinojina kaša ali granola, vnaša pestrost na jedilnik bolnikov z glutensko intoleranco.

Spodbuja zdravje srca

Ne le splošno zdravje, s pravilno prehrano lahko podpiramo tudi zdravje srca. Uživanje kvinoje naj bi pozitivno vplivalo na srce, saj imajo antioksidanti, ki jih vsebuje protivnetni učinek. Vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline, ki naj bi okrepile ta pozitiven učinek in prispevale k znižanju krvnega tlaka.

Najbolje je, da jo kombinirate z oljčnim oljem, ki je prav tako dobro za srce.

Pomaga uravnavati krvni sladkor

Dodatna prednost kvinoje je nizek glikemični indeks. Diabetiki ali pa tisti, ki se borijo z napadi lakote, se tako lahko izognejo nenadnemu zvišanju ravni krvnega sladkorja.

Zmanjšuje napade migrene

Pri migreni sodeluje več dejavnikov, zato je ne moremo preprosto "odpraviti" z uživanjem super hrane. Kljub temu je kvinoja priporočljivo živilo za ljudi z migreno, saj naj bi magnezij in riboflavin (vitamin B2), ki ju vsebuje, lajšala simptome in zmanjšala pogostost migrenskih napadov.

Uživajo jo množice

Dobre stvari je vedno najbolje uživati zmerno. Ker ima kvinoja relativno visoko hranilno vrednost, ne smemo pretiravati s porcijo na krožniku. Najbolje je, da jo postrežemo z veliko pisane zelenjave.

V dm-u boste našli naslednje izdelke:

Okusna trojica

dmBio „mešanica več vrst kvinoje“

Kupite zdaj v dm spletni trgovini.

Klasična različica

dmBio bela kvinoja

Kupite zdaj v dm spletni trgovini.

Toping za muesli

dmBio „ekspandirana kvinoja“

Kupite zdaj v dm spletni trgovini.

Opravičujemo se, vendar za vaše iskanje nismo našli rezultatov. Poskusite z drugimi iskalnimi pojmi.