1. znak propadle zveze: Med partnerjema ni razumevanja za potrebe drugega

V razmerju si vsak želi biti sprejet in opažen. Če se partner ne zmore postaviti v kožo drugega in zanj nima razumevanja, je zveza obsojena na propad. Navsezadnje ni nič hujšega, kot če vas partner nenehno kritizira in se pri tem spušča na osebno raven: »Kaj je narobe s teboj? Nate se človek sploh ne more zanesti! Ti tega sploh ne razumeš.« To vodi v prepire in težave v odnosu ter je pogosto eden prvih znakov razpadle zveze. Povsem neprimerno je tudi obsojanje in kritiziranje občutkov druge osebe – »Saj ni tako hudo! Ne razburjaj se tako! Ne dramatiziraj!«

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Razumem, kako se počutiš. Vse je v redu.«

2. znak propadle zveze: Ni sodelovanja

Par deluje kot ekipa, zato je v odnosu zelo pomembno timsko delo. Težava nastane, ko partnerja ne držita skupaj ali celo delujeta drug proti drugemu in primanjkuje lojalnosti. To je še posebej očitno pri konfliktih s starši ali prijatelji, ko partnerja ne držita skupaj. To vedno vodi do prepira, partnerja pa postajata vedno bolj negotova.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Podpiram te, lahko se zaneseš name, ne glede na vse!«

3. znak propadle zveze: Ni zaupanja

V razmerju se moramo počutiti varno – zato tudi govorimo o varnem pristanu zakonske zveze. Varnost je osnovna človeška potreba. Naš vegetativni živčni sistem zaradi partnerskega odnosa ne sme biti stalno vznemirjen, temveč popolnoma pomirjen. Če temu ni tako, to negativno vpliva na naše zdravje in pojavijo se simptomi, kot so nemir, razbijanje srca, razdražljivost, motnje spanja ali težave z dihanjem. Občutek varnosti torej potrebujemo tudi zato, da ostanemo zdravi. Ko se v odnosu pojavijo težave, se začnemo spraševati: Ali lahko zaupam svojemu partnerju? Ali je do mene iskren? Ali se lahko zanesem nanj? Ko iščemo partnerja, je najpomembnejše to, ali se nanj lahko zanesemo, ko ga potrebujemo. Varne se počutimo, ko smo lahko takšni, kakršni v resnici smo, ne da bi nas skrbela zavrnitev ali da ne bi bili ljubljeni.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Z menoj si na varnem!«

4. znak propadle zveze: Ni aktivnega prizadevanja za obstoj partnerske zveze

Če želita biti dva srečna v partnerstvu, morata oba vedeti, kaj partner potrebuje; napake je treba analizirati in delati na izboljšavi. Brez dela na odnosu ne gre. Pri tem je zelo pomemben občutek povezanosti. Kako lahko prepoznate, da razmerje razpada? Partner se ne trudi več, ne kaže zanimanja, ne želi več vlagati energije v odnos, izogiba se pogovorom – tako odnos kot partnerja jemlje kot nekaj samoumevnega.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Skupaj nama bo uspelo!«

5. znak propadle zveze: Nihče ne prevzema odgovornosti

Nekatere osebe v partnerskem odnosu ne želijo prevzeti odgovornosti. Gre za lastnost, ki spomni na simptom Petra Pana in ki lahko zelo otežuje odnos. Če partner ni pripravljen kritično podvomiti o sebi in svojem ravnanju, ni mogoče ne približevanje ne sporazumno dogovarjanje. Nenehna obrambna drža vodi v začaran krog napadov in iskanja argumentov. Rezultat tega so prepiri in stagnacija v odnosu. V odnosu mora vsak partner prevzeti svoj del odgovornosti (tudi ko v zvezi pride do krize).

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Prevzemam svoj del krivde. Oba sva odgovorna!«

6. znak propadle zveze: Ni spoštovanja

Vse, kar spada pod ta znak propadle zveze, je že zelo jasno in neprimerno: zavijanje z očmi, posmehovanje, moraliziranje, sarkazem, cinizem ali nespoštljiv, žaljiv humor ... Ne glede na to, v kakšni obliki zaničevanje nastopi v komunikaciji para – zastruplja vsak odnos. Zaničevanje se lahko izraža tudi z obrazno mimiko, govorico telesa ali žaljivimi zvoki. Nespoštljivo in zaničevalno vedenje je posledica dolgotrajnih negativnih misli o partnerju, ki temeljijo na nerešenih težavah. Dlje ko težave ostajajo neizrečene in nerazrešene, bolj je partner razdražljiv. In zakaj pride do nespoštljivih reakcij? Z zaničevanjem partnerja ponižamo in tako kompenziramo lastne poškodbe. V uspešnem odnosu se partnerja spoštujeta, tudi če in ko se nujna mnenja razlikujejo.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Spoštujem te, tudi če se ne strinjava!«

7. znak propadle zveze: Partner se zapre vase

Gre za ignoriranje partnerja, da bi se izognili konfliktom. Najpomembnejša osnova partnerskega odnosa je komunikacija; če eden od partnerjev noče komunicirati, na primer tako, da se zapre vase ali pa zapusti prostor, konfliktov ni mogoče rešiti. Pri tem je ignoriran partner ranjen in te rane se na dolgi rok le stežka zacelijo – kljub opravičilu in prizadevanjem, da bi se stvari izboljšale. Frustracije se z leti kopičijo in ob naslednjem sporu spet priplavajo na plano. Dolgoročno se težava le poslabša in odnos se znajde v slepi ulici.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Zelo mi je žal, da sem te prizadel/a s svojim vedenjem. Potrudil/a se bom to popraviti!«

8. znak propadle zveze: Pomanjkanje naklonjenosti

Pri razmerju je najbolj pomembno to, da se ob drugi osebi počutimo varno. Ljudje potrebujemo ljubečo skrb in čustveno toplino. Če za dojenčke ne skrbimo z ljubeznijo in se jih ne dotikamo, ne bodo preživeli. Enako velja za odnose. Uspešno razmerje je kot recept, ki zahteva tako čustvene (spoštovanje, spodbujanje, nasmeh, vljudnost, komplimente, toplino in prijaznost) kot telesne sestavine (ljubeče dotike, objeme, ljubkovanje in usklajeno spolnost). Odnosi razpadejo, če je na teh dveh ravneh premalo naklonjenosti.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Všeč si mi, ljubim te, uživam v tvoji bližini!«

9. znak propadle zveze: Skupaj ne preživljata dovolj časat

Ob koncu tedna se raje druži s prijatelji, dela pozno zvečer ali hodi v telovadnico (oz. se ukvarja z drugimi hobiji) – se vam zdi, da vedno zmanjka časa za vaju? Za uspešno razmerje je pomembno, da zavestno načrtujete čas, ki ga boste preživeli samo s partnerjem. Tako kot dotik je tudi čas, preživet skupaj, eden od petih jezikov ljubezni. Pri tem je pomembno, da je ta čas namenjen res izključno partnerju – brez otrok ali telefona. Skupni čas v dvoje izkoristite za čustveni dialog (Kako si? Kaj te skrbi? Si zaskrbljen?) in skupna doživetja. To lahko okrepi povezanost in partnerstvo.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Pomemben/a si mi.«

10. znak propadle zveze: Vaše srce se je ogrelo za nekoga drugega

Če eden izmed partnerjev začne čutiti nekaj več do tretje osebe, ima zveza zelo malo možnosti za preživetje. V ljubezenskem razmerju je prostora le za dva. Če temu ni tako, se osnova odnosa sesuje. V primeru, da se soočate s katero od omenjenih težav, lahko poskusita s strokovno pomočjo.

Neizpolnjena potreba v odnosu: »Zame si edini/edina!«