Active Beauty
Naš cilj: hitro se znebiti nahoda

Ponovno zdravi

Naš cilj: hitro se znebiti nahoda

Po stari ljudski modrosti traja nahod 14 dni ali dva tedna. Precej dolga doba za vse nepotrpežljive smrkave nosove. Modrost sicer temelji na nekaj resnice, vendar se ne smemo kar tako vdati: teh osem nasvetov vam bo pomagalo, da se boste nahoda hitro znebili. 

Kaj pravzaprav razumemo pod izrazom nahod?

Med prehladom pogosto pride do vnetja nosne sluznice, kar imenujemo nahod. Najobičajnejša simptoma sta kihanje in nosni izcedek ali zamašen nos. Pogosto se pridružita še kašljanje in boleče grlo, ki ju povzročijo virusi prehlada. 
 

Teh 8 nasvetov pomaga, da se nahoda hitro znebite

OftPogosto se zavemo dragocenosti zdravja šele, ko zbolimo. Kar naenkrat sanjarimo o tem, da bi lahko spet prosto dihali in se končno spet počutili dobro. Naši nasveti seveda NISO nadomestilo za počitek in obisk zdravnika, kadar so simptomi hujši. Pri nahodu je vsekakor najpomembneje, da telesu privoščite oddih. Kljub temu pa lahko upoštevate še nekaj drugih stvari.
 

1. Ustrezen zrak v prostoru

Ravno pozimi je v naših stanovanjih zaradi ogrevanja pogosto slab in suh zrak. To je v prvi vrsti že povod za okužbo: migetalke v nosu se izsušijo in nas ne morejo več učinkovito varovati pred tujki in povzročitelji bolezni. Poleg tega so virusi prehlada na suhem zraku obstojnejši. V nasprotju s tem hladen zrak v prostoru omogoči dober spanec, da se lahko telo bolje regenerira in se hitro znebimo nahoda. Priporočena vlažnost zraka v stanovanju je med 40 in 60 odstotkov. Dosežemo jo lahko na primer z vlažnimi brisačami prek grelnih teles, hidrofilnimi sobnimi rastlinami, sušenjem perila v stanovanju ali vlažilniki zraka (ki jih morate nujno redno čistiti!). Smiselno bi bilo tudi, da bi ogrevanje zmanjšali za nekaj stopinj, saj z nižjimi temperaturami dosežemo tudi večjo vlažnost zraka. 

 

2. Inhaliranje vodne pare

Vdihavanje vroče vodne pare je pravo čudežno sredstvo v boju proti nahodu, saj olajša izločanje goste sluzi iz sluznic in zgornjih dihalnih poti. Poleg tega potrebujete za inhalacijo le malo sestavin: zadostujeta že lonec z vročo slano vodo in brisača. Če se želite hitro znebiti nahoda, lahko dodate še zdravilni zelišči timijan in materino dušico (posušeni ali v obliki eteričnih olj). Inhaliranje je posebej preprosto, če mešanico napolnite v parni inhalator. 

Pomembno: Pred uporabo se prepričajte, da se je voda dovolj ohladila, v primeru očesnih bolezni ali težav z ožiljem pa se inhaliranju raje odpovejte. 

 

3. Zadosten vnos tekočine

Ne samo zrak v prostoru, tudi vaše telo mora biti dovolj hidrirano. S pitjem dovolj tekočine bo okrevanje najhitrejše. Tudi tukaj velja, da je najbolje piti dovolj tekočine preventivno, da se sluznice ne izsušijo in lahko bolje delujejo. Če vas je nahod že doletel, pazite, da spijete vsaj dva litra tekočine na dan in tako okrepite svoj imunski sistem. Če med prehladom dobite vročino, je pomembno, da pijete še več, saj s potenjem izgubite večje količine tekočine. Pijte to, kar vam tekne, da boste ostali motivirani za vnos tekočine. Vseeno se odpovejte močno sladkanim pijačam in posezite raje po sadnih ali zeliščnih čajih. Te lahko izboljšate z žlico medu. Med ima antibakterijski učinek in dobro dene vašemu bolečemu grlu. Priporoča se tudi bezgov sok, saj vsebuje številne elemente v sledovih in vitamin C. Če želite piti topel sok, ga ne smete zavreti, saj bi vročina uničila sestavine. 

 

4. Skrb za higieno nosu

Ker klasični nahod v prvi vrsti izhaja iz nosu, je smiselno, da slednjemu namenimo posebno pozornost, če se želimo nahoda hitro znebiti. Na trgu so na voljo številni izdelki: pršila za nos, nosne prhe, mazila za nos ipd. Nosna prha pomaga odstranjevati tujke, sluz in cvetni prah iz nosu. Uporaba je lahko smiselna tudi po operacijah nosu ali obnosnih votlin, saj se lahko s tem zmanjša čiščenje nosu s pihanjem. V tem primeru se je treba pred uporabo obvezno posvetovati z zdravnikom. Pri uporabi nosnih prh upoštevajte tudi naslednje: količino soli, ki jo raztopite v mlačni vodi, morate odmeriti zelo natančno. Optimalna količina je devet gramov soli za en liter vode. Prevelika ali premajhna vsebnost soli lahko povzroči neprijeten pekoč občutek ali draženje nosu. 


 


5. Kopel proti prehladu

Včasih lahko že večerna minuta odmora v kopalni kadi naredi majhne čudeže in prežene približujoči se nahod. Lahko pa se tako hitreje znebimo nahoda tudi, če smo že bolni. Tudi tukaj gre ponovno za vodno paro, ki navlaži izsušene in razdražene nosne sluznice. Poleg tega toplota pogosto deluje blagodejno in pomaga, da je telo bolje prekrvavljeno. 
Kadar se kopate prehlajeni, morate dobro prisluhniti svojemu telesu. V primeru težav z ožiljem ali visoke vročine se kopalni kadi raje izognite. Če želite, da bo vaša kopel proti prehladu zares učinkovita, se morate namreč 20–25 minut namakati v vodi, ki ima do 39 stopinj Celzija. Da boste obvarovali svoj krvni obtok, greste lahko najprej v mlačno vodo, nato pa dodajate vse več vroče vode, da se telo počasi privadi na visoke temperature. Pri tem pazite na svoje telo; po kopanju izstopajte iz kadi počasi, da preprečite vrtoglavico. 

6. Dražeji

Bolečina v grlu je pogosto neprijeten pojav, ki spremlja nahod – v preprosto pomoč so dražeji, ki učinkujejo vlažilno in, odvisno od sestavin, dezinfekcijsko. Na voljo pa so vam tudi domača sredstva, po katerih lahko posežete: žlička medu pomaga povsem preprosto in, kot smo že omenili, deluje antibakterijsko. Blagodejen učinek ima lahko tudi grgranje raztopine kuhinjske soli ali žajbljevega čaja. 
 

7. Pravilno brisanje nosu

Nos deluje zamašen, vendar se pri čiščenju nič ne izloči? Agresivno čiščenje tukaj žal ne pomaga, temveč ima prej nasproten učinek: nos postane razdražen, sluznice pa še bolj nabreknejo. Ko se useknemo, se nam zgodi, da ne prejmemo zraka, kar pa je posledica nabreklih sluznic in ne nosnih izločkov. Če pri pihanju iz nosu ustvarimo prevelik pritisk, lahko izločki zaidejo v obnosne votline in celo do srednjega ušesa. Zato: nos je treba vedno čistiti pazljivo in z občutkom. Da se izognete pekočemu občutku smrkavega nosu, za čiščenje uporabljajte izključno papirnate robčke, nikakor pa kuhinjskih brisač ali toaletnega papirja, saj so ti materiali pregrobi. 

 

8. Privoščite si počitek

Jasno je, da se želimo nahoda hitro znebiti, vendar pri tem ne smemo pozabiti, da nam telo z boleznijo sporoča, da potrebuje počitek. So bili zadnji tedni za vas prenaporni in si niste privoščili dovolj odmora? To lahko oslabi imunski sistem in postanete dovzetnejši za okužbe. Ko izbruhne prehlad, želite biti hitro spet nazaj v formi. Vendar pa je za vaše dolgoročno zdravje vsekakor nujno, da se do konca pozdravite. Če nahodu ne posvetite dovolj pozornosti, preti nevarnost, da kmalu staknete nov virus. 
Pri težjih oblikah prehlada je zato priporočljivo, da nekaj dni preležite v postelji, dovolj spite (spanec je najboljše zdravilo!) in se zdravo prehranjujete. Ni treba, da je na jedilniku le tradicionalna kokošja juha. Tudi lahka zelenjavna juha ali dušena zelenjava je za oslabljeno telo lažje prebavljiva kot mastne, sladke jedi, poleg tega pa mu daje zadostno energijo, ki jo potrebuje za hitro okrevanje.