Active Beauty
Uvajanje goste hrane: Pomagajte si z 10 nasveti za starše
Besedilo: Anita Freistetter, Elisabeth Bärnthaler

Dojenčkovi prvi grižljaji

Uvajanje goste hrane: Pomagajte si z 10 nasveti za starše

Prvi meseci dojenčkovega življenja zaradi vseh sprememb minejo, kot bi mignil. In že je tu čas za uvajanje goste hrane – kako pravilno začeti in na kaj biti pozorni? Z nasveti boste lažje obvladovali prepreke, s katerimi se srečujejo starši v tem pomembnem obdobju.
Čas nikomur ne teče tako hitro kot staršem z dojenčkom. Še nedolgo je bila tema pogovora nosečnost in nosečniški trebušček, zdaj pa je dojenček že tu in zahteva več kot samo materino mleko oz. mlečno formulo. Še pred odstavljanjem od dojenja oz. stekleničke pa je na vrsti uvajanje goste hrane, ki mnogim staršem odpira vrsto vprašanj. V poplavi informacij, ki so danes na voljo na vsakem koraku, ter goro dobronamernih nasvetov starih staršev, tašč in prijateljic, ki si včasih med seboj tudi nasprotujejo, starši zlahka postanejo zmedeni. V nadaljevanju vam razkrivamo, kaj je pri uvajanju goste hrane zares pomembno.


Kako uspešno začeti z uvajanjem goste hrane

Nekateri dojenčki so na prvo gosto hrano pripravljeni prej, drugi kasneje.

Če je vaš dojenček star šest mesecev, je to teoretično idealna starost za začetek uvajanja goste hrane. Pozorno vas opazuje pri hranjenju in videti je, da si tudi sam želi poskusiti hrano. V praksi pa to ne poteka vedno tako. Tudi če vsi ostali dojenčki enake starosti, ki jih poznate, že veselo cmokajo ob kašicah, si ne delajte skrbi, če vaš dojenček na to še ni pripravljen. Vsak otrok se namreč razvija v svojem tempu in tudi svojega dojenčka zato ne smete primerjati s tistim iz knjige. Tudi zanj bo prišel čas, ko bo z veseljem sprejemal nove okuse. Ste morda že videli odraslega, ki bi živel samo od mleka? Se nam je zdelo.


Uvajanje goste hrane: korenček in sadje sta seveda dovoljena

Izjave, kot sta „Uvajanja goste hrane nikar ne začnite s korenčkom, ker je presladek,” ali „V prvem mesecu dojenčku nikar ne ponujajte sadja, saj bo drugače hitro postal odvisnik od sladkorja,” lahko prestrašijo novopečene starše. Ne poslušajte vsakega nasveta, temveč se raje zanašajte na svoje občutke. Če boste na začetku dojenčku ponujali le sadne in zelenjavne kašice, seveda brez dodanega sladkorja, ne morete narediti ničesar narobe.


Dojenčki lahko kašice tudi preskočijo

Nekateri dojenčki enostavno ne marajo kašic oz. pasirane hrane. Morda imajo starejše bratce in sestrice in vidijo, da ti jedo povsem normalno hrano skupaj s starši. V takšnem primeru lahko dojenčku kot alternativo ponudite kose zelenjave in sadja, ki jih skuhate do mehkega – ta pristop se v angleščini imenuje baby led weaning (hranjenje na otrokovo pobudo), ki je med mladimi starši vse bolj poznan in priljubljen. Kosi naj bodo dovolj veliki, da jih dojenček lahko prime s celo dlanjo ter jih varno grizlja in sesa.

Če se bojite, da bi se vaš dojenček ob grizljanju celih kosov začel dušiti, niste edini. Če je to edini razlog, zakaj se bojite uvajati gosto hrano s kosi, je strah odveč, saj se pri dojenčkih GAG refleks oz. refleks izbljuvanja sproži prej kot pri odraslih. Če se mu bo hrana zaletela, jo bo zato sam refleksno izpljunil, zato ne posegajte takoj, če se mu kakšen košček zaleti. Kljub temu otroka med hranjenjem nikoli ne pustite samega, če pa ste pri katerih živilih resnično v skrbeh, pa jih na začetku preprosto izpustite.


Začetek uvajanja goste hrane: ni treba začeti s kosilom

Nenapisano pravilo se glasi, da uvajanje goste hrane začnemo z nekaj žličkami kot dodatek mlečnemu obroku. Nekateri dojenčki pa nove okuse raje spoznavajo popoldne. Pomembno je le, da dojenček pri spoznavanju novih živil ni utrujen ali preveč lačen.


Od treh obrokov s kašicami nazaj k enemu

Uvajanje goste hrane s kašicami je odlično steklo, kar naenkrat pa je dojenček začel izgubljati zanimanje. Tako ste zopet pristali na dveh ali celo eni kašici na dan. To je povsem normalno in ni razloga za skrb. Tako kot pri odraslih tudi pri dojenčkih dan ni enak dnevu. Možno je tudi, da dojenčku izraščajo zobje in mu hrana zato ne paše.


Začetek uvajanja goste hrane: kravje mleko kot pijača je dovoljeno

Lahko dojenčku ponudite kravje mleko kot samostojno pijačo? Za nekatere je to idealen način za odstavljanje od dojenja, nekateri starši pa to možnost izključujejo. Če dojenčku ponudite kravje mleko, je pomembno, da mu sprva ponudite res majhno količino in tako preverite morebitne reakcije. Če je dojenčku mleko všeč in mu ne povzroča nobenih težav, ni razlogov, da ga ne bi smel uživati. Če ste vseeno v dvomih, se pogovorite z izbranim pediatrom.

Najboljše sestavine za prvo gosto hrano

Katera živila so primerna za pripravo prvih kašic?

Korenčkove kašice so ene izmed prvih, ki jih dojenček okusi. Zelo primerna je tudi zelenjava, kot so bučke, buče in pastinak. Pogosto se zgodi, da imajo dojenčki radi okuse, ki jih poznajo že iz maternice.

Ko se dojenček spozna z zelenjavo, mu lahko po dopolnjenem petem mesecu ponudite meso (do trikrat tedensko) in ribe (enkrat tedensko). Po petem mesecu dojenčki radi sprejmejo tudi žitne kašice, pri katerih lahko vključite tudi žita z glutenom, a začnite z majhno količino in opazujte reakcijo. Če se pojavijo težave pri odvajanju ali krči, lahko to nakazuje na intoleranco, zato se v takšnem primeru posvetujte s pediatrom. Od 9. meseca dalje lahko dojenčku ponudite tudi žitne izdelke v obliki mehkega kruha.


Kaj je pri uvajanju goste hrane najbolj pomembno

Strokovnjaki poudarjajo, da je pri pripravi obrokov pomembno paziti na vsebnost hranilnih snovi. Dojenčki potrebujejo dovolj cinka in železa, ki sta pomembna za zdrav razvoj možganov. Oboje najdemo v govedini in teletini kot tudi v žitaricah in stročnicah. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa, zato je smiselno, da pri obroku kombinirate brokoli, koromač ali jagodičevje. Če kašice pripravljate sami, na koncu dodajte nekaj kapljic kakovostnega olja, ki bo poskrbelo za boljšo absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah.


Uporabljajte začimbe, a v omejenih količinah

Močne začimbe dražijo občutljiv dojenčkov želodec, zato pri pripravi hrane za vso družino obroke začinite šele, ko je hrana že na krožnikih. Tako bo lahko v obrokih uživala vsa družina, skupaj z dojenčkom ali malčkom. Če boste dodali le majhno količino soli in blagih zelišč, se bo dojenček postopoma navadil na različne okuse.


S sladkorjem ali brez?

DPreferenca do sladkega je dojenčkom prirojena. Mnenja o tem, od kdaj lahko dojenčki uživajo sladkor, pa so deljena. Mnogi menijo, da se je treba v prvem letu strogo izogibati vsakemu sladkorju, drugi pa svetujejo, da se ravnate po svojem občutku. Dejstvo je, da majhen košček kolača na praznovanju nikakor ni prepovedan, večji problem so sadni sokovi z dodanim sladkorjem in različna predelana živila, v katerih se skriva kar nekaj sladkorja. Predvsem pa bodo otroci lahko razvili zdrav odnos do sladkarij samo takrat, če jih bodo uživali v mejah normale.