Active Beauty
Hormonska joga: Tako boste znova vzpostavili ravnovesje!

Žensko zdravje

Hormonska joga: Tako boste znova vzpostavili ravnovesje!

Ženske bi najraje pozabile na menopavzo, vsakomesečne menstrualne bolečine in nihanje razpoloženja, pravi Dinah Rodrigues. Psihologinja iz São Paola velja za utemeljiteljico hormonske joge. Ženskam želi pomagati, da bi same uravnavale svoje hormonsko ravnovesje in si tako zagotovile več notranjega miru in sreče.

Kaj je hormonska joga?

Hormonska joga združuje različne oblike joge: povezuje elemente hatha in kundalini joge ter tibetanske energijske vaje. Služi kot preventiva pred težavami v menopavzi, prav tako pa naj bi pomagala ob menstrualnih težavah in celo v primeru neuresničene želje po otrocih. Hormonsko jogo, kot jo poznamo danes, je utemeljila Brazilka Dinah Rodrigues. Pred približno 20 leti je izšla njena zelo opazna in nedavno znova izdana uspešnica »Hormone Yoga Therapy«. Od takrat knjiga navdihuje ženske po vsem svetu, da najdejo samostojno in učinkovito pot iz kroničnih težav. V Sloveniji njeno jogo izvaja Alenka Košorok Humar.

Za koga je primerna hormonska joga?

Dinah Rodrigues je razvila hormonsko jogo med svojo menopavzo. Vaje naj bi torej preprečevale upad ženskih hormonov, ki je značilen za menopavzo. Z nastopom menopavze se proizvodnja estrogena in progesterona namreč zmanjša. Padec ravni hormonov pa lahko povzroči različno močno izražene simptome. Najpogostejši so nihanje razpoloženja, glavoboli, vročinski oblivi in ​težave s spanjem. Toda tudi mlajše ženske se vse pogosteje soočajo s hormonskimi težavami, kot so hude menstrualne bolečine ali neredna menstruacija. S temi vajami pa lahko ponovno spremenite hormonsko neravnovesje v ravnovesje. In čeprav se vaje zelo razlikujejo od klasične hatha joge, so enostavne za izvajanje in ne zahtevajo posebnega predznanja.

Kako deluje hormonska joga?

V hormonski jogi lahko najdete široko paleto stilov joge. Dinah Rodrigues svojo tehniko opisuje kot notranjo masažo vseh tistih organov in žlez, ki so odgovorni za proizvodnjo hormonov. Z določenimi dihalnimi tehnikami in ciljnim usmerjanjem energijskih tokov v našem telesu, tako imenovane prane, se hormonsko ravnovesje aktivira in ohranja v ravnovesju. Kombinacija asan in dihalnih tehnik stimulira hormonske žleze in sprošča novo energijo, ki jo s pomočjo vizualizacijskih vaj usmerimo na želena mesta v telesu. Pri hormonski jogi so učinkovite sprostitvene tehnike še posebej pomembne. Prav stres namreč negativno vpliva na žensko hormonsko ravnovesje in zavira nastajanje progesterona in estrogena. Zato so meditacijske in sprostitvene vaje pomemben del vsake vadbe hormonske joge.

Ali hormonska joga pomaga pri menopavzi?

Menopavza je faza, v kateri se ženske soočajo z največ izzivi. Obdobje mesečnega cikla in hormonske kontracepcije ter nosečnosti, poroda in dojenja je mimo. Poleg notranje faze poslavljanja od tega obdobja pa so tukaj še novi izzivi, včasih tudi težave. Mnoge ženske trpijo zaradi vročinskih oblivov ali motenj spanja, ki jih lahko zelo dobro omilijo z nežnimi vajami joge. Že dobrih 20 let ženske poročajo o pozitivnem vplivu hormonske joge na ženski organizem v menopavzi. Pomembno pa je, da k vajam pristopite počasi in natančno opazujete, kako vplivajo na vaše telo.