Active Beauty
Znaki menopavze, ki jih morate poznati

Spremembe

Znaki menopavze, ki jih morate poznati

Temi, kot sta menopavza in menstruacija, sta bili dolgo časa tabuizirani, vendar na srečo se je to spremenilo. V zadnjem času razprave o različnih vidikih zdravja žensk potekajo odprto in brez zadržkov. V nadaljevanju smo za vas podrobneje opisali osem tipičnih znakov menopavze.

Kaj je pravzaprav menopavza?

Z menopavzo označujemo konec obdobja plodnosti pri ženskah, to pa se konča z zadnjim menstrualnim ciklom. Kdaj točno se to zgodi, lahko z gotovostjo ugotovimo šele naknadno, saj ženske v menopavzi pogosto ne ovulirajo, zato so cikli različno dolgi.

Tipične znake menopavze povzročijo jajčniki, ki v tem obdobju proizvajajo manj hormonov (estrogena in progesterona). Telo se na to pogosto odzove v obliki različnih simptomov. Naravne hormonske spremembe v telesu v povprečju trajajo od osem do deset let in jih je mogoče razdeliti v različne faze:
Predmenopavza: obdobje pred pojavom menopavze
Perimenopavza: obdobje prenehanja menstruacije
Pomenopavza: obdobje po menopavzi

Zgodnja menopavza

  1. O zgodnji menopavzi govorimo, če ta nastopi pred 40. letom starosti. Znaki zgodnje menopavze so lahko podobni tistim v običajni menopavzi, do izostanka menstruacije pa lahko pride tudi nenadoma. Zgodnja menopavza je običajno posledica bolezenskih stanj oziroma s tem povezanih zdravljenj, denimo pri raku. Če se opisani znaki menopavze pojavijo pred 40. rojstnim dnevom, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Ko se klimakterij res začne, vam bo telo to sporočilo v obliki različnih znakov menopavze.

Znaki menopavze

1. Vročinsko obliki kot znak menopavze

Verjetno najbolj znan znak menopavze so vročinski oblivi. Med vročinskim oblivom ženske po celem telesu nenadoma preplavi naval vročine, ki ga ne morejo nadzorovati. Povzroči lahko rdeče lise, potenje, pospešen srčni utrip in paniko, kar negativno vpliva na splošno počutje. Po vročinskem oblivu ženske pogosto začne še rahlo mraziti. Navale vročine sproži upadanje spolnega hormona estrogena. Zaradi upada estrogena lahko možgani prejmejo lažni signal, da se telo pregreva. Telo se na to posledično odzove s širjenjem krvnih žil, kar povzroči značilne simptome.

2. Motnja spanja kot znak menopavze

Motnje spanja v obdobju menopavze so precej pogoste, zanje pa lahko obstajajo različni vzroki. Odziv na vročinske oblive je lahko nadležno nočno potenje, kar vpliva na kakovost spanja. Poleg tega menopavza ne vpliva zgolj na hormona estrogen in progesteron, temveč tudi na spalni hormon melatonin, zato motnje spanja niso redke.

3. Nihanje razpoloženja kot znak menopavze

Ko pomislimo na tipično obnašanje ženske v menopavzi, si pogosto predstavljamo klišejsko podobo hitro razdražljive osebe, ki lahko vsak trenutek plane v jok – z drugimi besedami, sooča se z nihanjem razpoloženja. Čeprav smo s tem opisom morda malce pretiravali, je nihanje razpoloženja lahko dejanski znak menopavze. Tudi ta je povezan s hormonskim (ne)ravnovesjem – estrogen namreč pripomore k izboljšanju razpoloženja. Če telo tvori manj estrogena, se to lahko izraža s pomanjkanjem energije, razdražljivostjo in potrtostjo. V nekaterih primerih lahko ta hormonska sprememba celo sproži razvoj duševnih bolezni, zato je pomembno, da težave ne podcenjujete in pravočasno poiščete zdravniško pomoč.

4. Pozabljivost kot znak menopavze

Nekatere ženske srednjih let svojo pozabljivost najprej pripišejo morebitni demenci. Zdravniški pregled nato pogosto pokaže, da ni razloga za skrb in da so težave pravzaprav povezane z nenevarnimi znaki menopavze. Verjetno ste že uganili, da je tudi za večjo pozabljivost v menopavzi krivo upadanje estrogena. Pojavijo se lahko motnje v asociativnem razmišljanju, kar lahko vodi do težav s pomnjenjem in iskanjem besed.

5. Povečanje telesne teže kot znak menopavze

Se prehranjujete in gibate enako kot prej, številka na tehtnici pa kljub temu narašča? Ta simptom ni nujno znak menopavze, temveč je lahko tudi posledica upočasnjenega bazalnega metabolizma, povezanega s starostjo. To se zgodi zaradi zmanjšanja mišične mase. Zanimivo je, da se maščoba v menopavzi nalaga na druge dele telesa kot prej – medtem ko so pri mnogih mlajših ženskah posledice vidne predvsem na bokih, stegnih in zadnjici, se maščobne obloge v obdobju menopavze kopičijo na trebuhu.

6. Izsušenost nožnice kot znak menopavze

Izsušena nožnica lahko med spolnim odnosom povzroči pekoč občutek, srbečico in celo bolečino. V primeru takšnih simptomov se vsekakor posvetujte s svojim ginekologom, da izključite bolezni, kot je glivično vnetje nožnice. Če ne odkrije drugega vzroka, je izsušenost vaginalne sluznice lahko znak menopavze – upadanje ravni estrogena povzroči tanjšanje vaginalne sluznice, kar poruši ravnovesje vlage.

7. Bolečine v prsih kot znak menopavze

olečine v prsih se lahko ženske hitro ustrašijo, saj jo mnoge povezujejo z rakom dojke. Naj vas potolažimo, da nabrekle prsi ali celo majhne bulice prav tako spadajo med najpogostejše znake menopavze. To je posledica dejstva, da tvorba hormona progesterona običajno upade že na začetku klimakterija, kar poruši razmerje med progesteronom in estrogenom. Dojke posledično prejmejo premalo progesterona, kar lahko povzroči zadrževanje vode in nastanek bulic. Tudi če obstajajo večinoma nenevarna pojasnila za bolečine v prsih, kot so PMS, nosečnost ali menopavza, se je o tovrstnih simptomih vedno priporočljivo posvetovati z zdravnikom. Ta običajno opravi ultrazvok dojk ali mamografijo.

8. Krvavitve med menstrualnimi cikli kot znak menopavze

Zaradi sprememb menstrualnega cikla v menopavzi se pogosto pojavijo krvavitve med menstruacijami. Te so pogosto posledica neravnovesja zaradi nihanja ravni estrogena in so običajno popolnoma neškodljive. Če je krvavitev zelo močna ali traja več kot dva tedna, pa vsekakor obiščite ginekologa, saj je krvavitev tudi eden od zgodnjih znakov raka materničnega vratu.


Kako se spopasti s simptomi menopavze?

Simptomom menopavze se na žalost ne morete izogniti, lahko pa jih ublažite – mnogim ženskam pomaga veliko gibanja, uravnotežena prehrana in čim bolj pozitiven odnos do telesnih sprememb. Sprejmite svoje novo življenjsko obdobje in se raje veselite, da se vam kmalu ne bo več treba ukvarjati z nadležnimi težavami, povezanimi z menstruacijo in kontracepcijo.
Telesne simptome si lahko lajšate s posebnimi prehranskimi dopolnili s črno deteljo in žajbljevim čajem. Če so vaši simptomi nevzdržni, pa se s svojim ginekologom posvetujte, ali bi pri vas morda prišla v poštev hormonska terapija. Pred odločitvijo se o tem vsekakor dobro podučite, saj imajo lahko hormonski pripravki običajno tudi stranske učinke.