Active Beauty
Ples: Blagodejen vpliv pozibavanja ob glasbi
Besedilo:

Kraljica plesa

Ples: Blagodejen vpliv pozibavanja ob glasbi

Zaradi plesnih oddaj, kot je denimo »Zvezde plešejo«, je zanimanje za ples po svetu pred leti spet naraslo. Številne pred malimi zasloni ob ogledu elegantnih korakov tako zasrbijo pete, da začno razmišljati, da bi se nemara še sami vpisali v plesni tečaj. Ples blagodejno vpliva na dobro počutje: pa naj bodo to standardni plesi, ulični ples ali spontano pozibavanje ob najljubših popevkah.

Katere so prednosti plesa?

1. Blagodejen psihološki vpliv plesa

Saj poznate: Slaba volja, ki se nas je oklepala ves dan, kar izpuhti, če si prižgemo najljubše melodije in ob njih zaplešemo. Tudi naši možgani so navdušeni nad plesom, saj se ob tem sproščajo endorfini in dopamin. Ples odpravlja tudi stres, saj znižuje raven stresnega hormona kortizola in spodbuja izločanje serotonina. Blagodejen psihološki vpliv plesa pa ni le posledica mešanice hormonov sreče, pomembna je tudi drža telesa. Naše telo z držo možganom sporoča, kako se počutimo, glede na to, ali smo sključeni na kavču ali živahno poplesavamo ob vročih ritmih. Tovrstno utelešenje čustev se s tujko imenuje „embodiment“ in prav tako vpliva na naše počutje. Iz tega razloga se lahko blaga depresija dopolnilno zdravi tudi s plesno terapijo.

2. Ples je zdrav za telo

Obstaja veliko raziskav, ki dokazujejo, da je ples zdrav. Kako? Ena izmed koristi plesa je, da z njim vadimo ravnotežje in vzdržljivost. Obenem oblikuje celotno telo. Bolj se zavedamo svojega telesa, kar je dober korak v smeri pozitivnega odnosa do telesa in zelo naraven način, da se v lastnem telesu sčasoma počutimo bolje. S plesom urimo motorične sposobnosti ter prostorsko orientacijo in koordinacijo. Načeloma je vsak šport koristen za ohranjanje zdravja, saj z gibanjem krepimo kosti in lahko preventivno delujemo proti osteoporozi.

3. Ples kot izraz veselja do življenja

Še ena prednost plesa je, da lahko vsi sodelujejo, ne glede na starost in fizično pripravljenost.
Ples je družabni šport, ki je primeren za najširši krog in že od prve minute spodbuja druženje! Zanimivo je tudi, da še posebej ženske v menopavzi ugotavljajo, da je skupna vadba – denimo na tečaju trebušnega plesa – odličen način, da v sproščenem krogu in brez pritiska znova začutijo svojo ženskost.

4. Blagodejen vpliv plesa v starosti

Nikoli ni prepozno: Na plesnih tečajih so dobrodošli tudi starejši, v nekaterih domovih za starejše občane celo organizirajo plesne urice. Glede na zadnje raziskave lahko namreč plesne aktivnosti starejšim izjemno koristijo: manj je osamljenosti, okrepijo se socialni stiki, prav tako pa so tudi telesno bolj gibčni. Ples v jeseni življenja je lahko učinkovita preventiva proti starostni depresiji, težavam z ravnotežjem in izgubi mišične moči. Po izsledkih študije iz leta 2023, ki jo je objavila publikacija New England Journal of Medicine, pa je ples tudi primerno orodje v boju proti demenci. Kaj pa ples pri Parkinsonovi bolezni? Študije so v teku, vsekakor pa terapevtske ure plesa pozitivno vplivajo na gibljivost in počutje posameznika.