Ajurveda je indijska tradicionalna medicina, ki se je uveljavila na številnih področjih. Po njenih načelih lahko umivate zobe, pomaga pa tudi ženskam, ki se soočajo s težavami, povezanimi z menopavzo. Smisel ajurvede ni, da uči, temveč da spodbuja notranjo modrost. Če ste odprti za duhovno rast, boste do novih spoznanj zagotovo prišli tudi z ajurvedsko filozofijo. Z njenega vidika je vsaka ženska edinstvena in lahko v tem prelomnem življenjskem obdobju najde pravo pot zase. Hormonsko pogojene težave, kot so menstruacija, endometrioza in mozolji, nadomestijo drugačni simptomi.

Težave v času menopavze - kako nanje gleda ajurveda

Po ajurvedi sta klimakterij oz. menopavza povezana s telesno in duševno preobrazbo. To obdobje je torej namenjeno sprejemanju, zaupanju, odpuščanju in spoznavanju sebe. Del tega procesa so tudi tipične težave, s katerimi se mora soočiti marsikatera ženska. Ajurveda pravi, da izhajajo iz treh doš oz. dinamičnih principov. To so Vata, Pitta in Kapha, ki v telesu povzročijo določene spremembe.

Vročinski obliki (valunge)

Pitta je odgovorna za prebavo in presnovo ter povečuje libido v menopavzi. Prav tako pa lahko povzroči vročinske oblive (valunge) in vnetja, razdražljivost, nestrpnost ali znojenje. S to došo se povezuje element ogenj, ki ga je treba nekako kompenzirati.

Izpadanje las

Če vam izpadajo lasje in imate nečisto kožo, vaše telo verjetno želi na ta način izločiti prekomerno toploto in kislino. K temu prispeva Vata, ki nadzoruje mišično-skeletni in živčni sistem. Med drugim se odziva na duševne obremenitve, kot je stres. S presežkom energije te doše so lahko povezane motnje spanja, suha koža, živčnost in izguba energije.

Pridobivanje telesne teže

Zemeljski element Kapha je odgovoren za strukturo tkiv ter imunski in limfni sistem. V skladu z nauki ajurvede v obdobju menopavze pride do pridobivanja telesne teže zaradi upočasnjene prebave in presnove.
Ko je raven energije v prizadeti doši optimalna, se tudi simptomi umirijo.