Active Beauty
Poročilo o menstruaciji
Besedilo: , Dr. Gisela Gille

Menstruacija

Poročilo o menstruaciji

Dr. Gisela Gille je ginekologinja v Lüneburgu v Nemčiji in dekleta izobražuje o ženskem zdravju in menstruaciji. Je avtorica knjig Mädchen fragen – Mädchenfragen (slov. Dekleta sprašujejo - Vprašanja deklet) in Mädchen fragen – Mütter wissen (slov. Dekleta sprašujejo - Matere vedo).

Bolečine, nihanja razpoloženja, strah pred madeži krvi na oblačilih – z vsem tem se vsak mesec ukvarjajo ženske, a se o tem ne govori dovolj. Dogajanje okoli menstruacije se pogosto šteje za osebne težave, ki niso stvar odprtih debat, posledično pa dekleta in ženske v zasebnem, šolskem in poklicnem okolju komajda dobivajo podporo pri soočanju z menstruacijo. Zato je skrajni čas, da o tem začnemo odkrito govoriti. Kaj najbolj skrbi ženske glede njihove menstruacije? In koliko razumevanja dobijo iz okolja? Avstrijski institut Spectra, ki se ukvarja z analizami trga, je v sodelovanju z dm-om izvedlo raziskavo, v katero je vključilo 600 žensk različnih starostnih skupin iz enajstih držav (Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Italija, Hrvaška, Avstrija, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Češka in Madžarska). Izkušena ginekologinja in avtorica knjig, dr. Gisela Gille, nam je povedala, kaj so pokazali rezultati študije.

Vprašanja o menstruaciji – odgovori žensk iz enajstih držav*

Lastno počutje: Kako se ženske počutijo med menstruacijo?

 • 72 % anketiranih žensk ima med menstruacijo bolečine v spodnjem delu trebuha
 • 39 % jih moti pomanjkanje možnosti za počitek ali delo od doma med menstruacijo
 • 35 % jih med menstruacijo opusti športne in družbene aktivnosti

Dekletom in ženskam bi pomagalo, če bi bolje poznale in razumele svoje telo. Večina od njih namreč ni dovolj dobro seznanjena z dogajanjem v telesu tekom menstrualnega cikla," pravi strokovnjakinja Dr. Gisela Gille. "Če bi tako pri ženskah kot tudi v sami družbi lahko izboljšali spoštovanje ženskega telesa, bi to pozitivno vplivalo tudi na obravnavo te tematike v javnosti, kar bi ženskam marsikaj olajšalo. To bi pozitivno vplivalo tudi na delovno okolje: Vsako delo sicer ne omogoča delo od doma, vendar bi bilo celostno družbeno priznanje sprememb, ki se odvijajo v ženskem telesu, dober začetek za razmislek o temah, na katere ni enostavnih odgovorov."

Dojemanje v družbi: Koliko razumevanja občutijo ženske glede menstruacije?

 • 60 % anketiranih žensk meni, da je odnos do menstruacije težka tema
 • 44 % jih meni, da je problematična predvsem tabuizacija menstruacije
 • ≈ 70 % jih je mnenja, da ima zdravje žensk v družbi premajhno vlogo

Če pogledamo bleščeče prodajne police, polne različnih izdelkov za menstruacijo, bi si mislili, da se je na področju menstruacije in zdravja žensk spremenilo že dovolj. Naša strokovnjakinja žal meni drugače: "Zgodovinsko in kulturno gledano je tema kljub temu težavna. Menstrualna kri je dolgo časa veljala za nekaj nenaravnega, nerazložljivega in nekaj, kar nas asociira na poškodbo ali okvaro. Te misli je težko izbrisati iz glav ljudi. Še danes se številna dekleta sramujejo in menijo, da je menstruacija nadležna ali omejujoča. In ne smemo pozabiti: Menstruacija pri ženskah vpliva na področje intime. Zato je mnogim generacijam in kulturam težko govoriti o tem. Toda menstruacija je simbol moči in zdravega telesa, ki lahko ustvari novo življenje. To pa je treba najprej ponotranjiti."

Poznavanje cikla in zaupanje materam in zdravnikom: Kako dobro so ženske informirane in kdo je njihov prvi vir informacij?

 • 33 % anketiranih žensk meni, da so o menstruaciji premalo ali sploh niso poučene
 • 45 % jih je bilo starih med 13 in 14 let, ko so dobile prvo menstruacijo
 • 58 % anketiranih žensk je informacije o menstruaciji dobilo od svoje mame
 • 40 % jih je med 16. in 20. letom prvič obiskalo ginekologa
 • 44 % jih je pri tem spremljala mama

Te izjave potrjujejo tudi rezultate številnih raziskav, da je pri deklicah mama tista ključna oseba glede informacij o menstruaciji," rezultate komentira strokovnjakinja dr. Gisela Gille. "Materin pristop je ključen pri tem, kako dekleta dojemajo svojo menstruacijo. Druga oseba, na katero se dekleta obračajo, je ginekologija oz. ginekolog. Zelo pomembno bi bilo, da bi se izobraževanje začelo v šoli. Poleg tega bi bili koristni tudi izobraževalni programi za matere, s katerimi bi prekinili začaran krog dezinformacij. Mame lahko svojim hčeram predajo le tisto, kar same vedo in kar predstavljajo kot ženske."

Menstrualna revščina: Kako pomembne se zdijo ženskam cene izdelkov za menstruacijo?

 • 41 % anketiranih žensk se razveseli, če so v toaleti na javnih prostorih na voljo brezplačni izdelki
 • 47 % ženskam da gesta brezplačnih izdelkov občutek, da so cenjene
 • 48 % žensk se pri nakupu raje odloči za cenejše kot za bolj trajnostne izdelke

Za veliko žensk nakup menstrualnih izdelkov predstavlja velik finančni izziv – ta problem imenujemo "menstrualna revščina". Dr. Gisela Gille meni, da so za to še posebej odgovorne javne institucije: "Predvsem na šolskih straniščih bi morali biti na voljo brezplačni izdelki, ki jih dekleta potrebujejo za menstruacijo. Pogost protiargument je možnost kraje vložkov in tamponov, ki pa po mojem mnenju ni utemeljen. Tudi toaletni papir je povsod dostopen, a ga ne jemljemo s seboj domov."

* Raziskava: Inštitut Spectra v sodelovanju z dm-om.

Dekleta bi mnorala vedeti več o menstruaciji!

Mnenje dr. Gisele Gille
V povprečju ima ženska menstruacijo 2.000 dni v svojem življenju – to je že samo po sebi dovolj velik razlog za obravnavo tematike. Menstrualni cikel kot simbol odraslosti, zmožnosti rojevanja otrok in pripadnosti ženskemu spolu je za deklico pomemben telesni, čustveni in socialni dogodek. Vendar pa je menstruacija kompleksen pojav, ki ob pomanjkanju informacij in razlag lahko sproži različna čustva. Fizično in čustveno počutje pred in med menstruacijo vsako dekle dojema glede na svoje znanje in odnos do cikla, zato ne preseneča, da mnoge zaradi pomanjkanja informacij ta naravni proces dojemajo kot obremenitev in se odmikajo od svojega telesa. Še en razlog, zakaj je tako pomembno, da se o menstruaciji govori!